Chef's Day po raz pierwszy
Podczas Targów HORECA® 20 listopada odbędzie się pierwsza edycja nowego wydarzenia Chef's Day w Krakowie, cyklicznego spotkania dla szefów kuchni, którego celem jest inspirowanie, integrowanie i trening umiejętności pod okiem najlepszych specjalistów w danej dziedzinie. –
To właśnie z naszych rozmów z szefami kuchni, właścicielami restauracji, dostawcami sprzętu gastronomicznego, produktów spożywczych, ekspertami z branży HoReCa zrodził się pomysł tego wydarzenia. Chcemy pokazać jak w praktyczny sposób wykorzystać aktualne trendy w gastronomii. – zapowiada Tomasz Krupa, project manager. Nie zabraknie tematów dotyczących lokalnych produktów w kuchni, deserów w restauracji, społecznej odpowiedzialności biznesu – CSR, rozwoju artystycznego – plating art, tworzenia marki swojej osoby – personal branding, budowania relacji biznesowej na różnych poziomach szef kuchni – właściciel /f&b manager /barman, sommelier, itp. Tematy te będą kontynuowane podczas kolejnej odsłony Chef’s Day w Krakowie w marcu 2020r.
Trendy winiarskie na ENOEXPO®
W ostatnich latach coraz bardziej widoczna staje się moda promująca lokalne szczepy winorośli (endemiczne szczepy) co potwierdzają raporty sprzedażowe i największe branżowe autorytety. Analogicznie do trendów w kulinariach, gdzie kucharze sięgają do korzeni i wskrzeszają zapomniane warzywa, w winiarstwie obserwujemy identyczny mechanizm. Są kraje, które w winach endemicznych zawsze upatrywały swoją siłę jak np. Węgry czy Portugalia. Obecnie nierzadko spotykamy się z sytuacją, gdzie niespotykane szczepy wzbudzają największe zainteresowanie na rynku. Jak co roku w czasie ENOEXPO® będziemy gościć producentów z całego świata, wielu z nich już dziś zadeklarowało, że przygotuje specjalną selekcję lokalnych szczepów i wyjątkowe degustacje. Ponadto w programie targów wina z konkursów o Medal ENOEXPO® 2019, Cool Climate i Rose International Championship, 8 stoisk narodowych, polskie wina, piwa i alkohole rzemieślnicze, a wszystko to z myślą o odbiorcach z branży HoReCa.
Osoby związane z sektorami HoReCa i winiarskim zachęcamy do rejestracji online na
www.horeca.krakow.pl oraz
www.enoexpo.krakow.pl w celu pobrania bezpłatnego biletu wstępu na targi i skorzystania z oferty blisko 350 wystawców oraz dodatkowych wartościowych szkoleń i warsztatów w ramach Akademii Wiedzy HORECA® i ENOEXPO®.