Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Targi HORECA®/ENOEXPO® w wyjątkowej odsłonie


Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® są prestiżową i jedną z najważniejszych imprez dla branż gastronomicznej, hotelarskiej i winiarskiej w Polsce. Kolejna edycja odbędzie się w dniach 20-22 listopada w EXPO Kraków. Na zwiedzających czekać będzie mnóstwo atrakcji i nowości zgodnie z hasłem przewodnim Tradycja w natarciu: krakowskie produkty lokalne w nowej odsłonie, wina z endemicznych odmian winorośli z różnych krajów, spotkania z ekspertami, praktyczne warsztaty i szkolenia, które połączą wiedzę i doświadczenie z nowoczesną formułą wydarzenia.

Głąbik krakowski na targach

Ta edycja targów będzie wyjątkowa. W 2019r. Kraków został pierwszą Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej, a taki tytuł zobowiązuje do zwrócenia uwagi na bogactwo lokalnych smaków. Dlatego w ramach dziedzictwa kulinarnego przywracamy na nasze stoły głąbika krakowskiego, warzywo które jeszcze w latach 60. XX wieku było uprawiane w krakowskich ogródkach. Jego liście dodawano do sałatek, a łodygę spożywano po przetworzeniu w formie kiszonek. Targi w Krakowie wraz z Urzędem Miasta Krakowa, realizatorem projektu SLOWFOOD CE, zainicjowały akcję sadzenia głąbika z cenionymi krakowskimi szefami kuchni. Akcja została przyjęta z dużym entuzjazmem przez samych kucharzy, którzy podkreślają przywiązanie do tradycji i chęć odkrywania zapomnianych smaków. – Do udziału w akcji zainspirowała mnie nazwa warzywa. Nigdy wcześniej z głąbikiem się nie spotkałem, stąd moja ciekawość i chęć uczestnictwa. Uważam, że to doskonałe przedsięwzięcie. Chcę poznawać nowe produkty, których mógłbym używać u siebie w restauracji. – powiedział Marcin Filipkiewicz, szef kuchni Restauracji Copernicus. Na targach będzie można spróbować potraw z głąbika specjalnie przygotowanych przez znanych kucharzy, a w przyszłości te dania znaleźć w menu krakowskich restauracji.
 


Chef's Day po raz pierwszy

Podczas Targów HORECA® 20 listopada odbędzie się pierwsza edycja nowego wydarzenia Chef's Day w Krakowie, cyklicznego spotkania dla szefów kuchni, którego celem jest inspirowanie, integrowanie i trening umiejętności pod okiem najlepszych specjalistów w danej dziedzinie. – To właśnie z naszych rozmów z szefami kuchni, właścicielami restauracji, dostawcami sprzętu gastronomicznego, produktów spożywczych, ekspertami z branży HoReCa zrodził się pomysł tego wydarzenia. Chcemy pokazać jak w praktyczny sposób wykorzystać aktualne trendy w gastronomii.  – zapowiada Tomasz Krupa, project manager. Nie zabraknie tematów dotyczących lokalnych produktów w kuchni, deserów w restauracji, społecznej odpowiedzialności biznesu – CSR, rozwoju artystycznego – plating art, tworzenia marki swojej osoby – personal branding, budowania relacji biznesowej na różnych poziomach szef kuchni – właściciel /f&b manager /barman, sommelier, itp. Tematy te będą kontynuowane podczas kolejnej odsłony Chef’s Day w Krakowie w marcu 2020r.

Trendy winiarskie na ENOEXPO®

W ostatnich latach coraz bardziej widoczna staje się moda promująca lokalne szczepy winorośli (endemiczne szczepy) co potwierdzają raporty sprzedażowe i największe branżowe autorytety. Analogicznie do trendów w kulinariach, gdzie kucharze sięgają do korzeni i wskrzeszają zapomniane warzywa, w winiarstwie obserwujemy identyczny mechanizm. Są kraje, które w winach endemicznych zawsze upatrywały swoją siłę jak np. Węgry czy Portugalia. Obecnie nierzadko spotykamy się z sytuacją, gdzie niespotykane szczepy wzbudzają największe zainteresowanie na rynku. Jak co roku w czasie ENOEXPO® będziemy gościć producentów z całego świata, wielu z nich już dziś zadeklarowało, że przygotuje specjalną selekcję lokalnych szczepów i wyjątkowe degustacje. Ponadto w programie targów wina z konkursów o Medal ENOEXPO® 2019, Cool Climate i Rose International Championship, 8 stoisk narodowych, polskie wina, piwa i alkohole rzemieślnicze, a wszystko to z myślą o odbiorcach z branży HoReCa.

Osoby związane z sektorami HoReCa i winiarskim zachęcamy do rejestracji online na www.horeca.krakow.pl oraz www.enoexpo.krakow.pl w celu pobrania bezpłatnego biletu wstępu na targi i skorzystania z oferty blisko 350 wystawców oraz dodatkowych wartościowych szkoleń i warsztatów w ramach Akademii Wiedzy HORECA® i ENOEXPO®.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000