21 marca 2017 roku odbędzie się trzecia edycja wydarzenia Goût de France/ Good France. W tym dniu restauracje z całego świata będą serwować typowe francuskie menu. Zapisy dla szefów kuchni pragnących wziąć udział w trzeciej edycji Goût de France/ Good France trwają od 6 listopada 2016 r. do 30 stycznia 2017 r.
W marcu 2016 roku, w ramach drugiej edycji wydarzenia, 150 000 gości w 150 krajach skorzystało z okazji, by spróbować typowych francuskich dań w jednej z 1750 restauracji, biorących udział w akcji
Goût de France/ Good France. Organizatorzy, francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego oraz krajowa izba turystyczna
Atout France, chcieliby, by w 2017 roku liczba restauracji uczestniczących w akcji, wzrosła do 2000.
Aby zapisać restaurację do
Goût de France / Good France 2017, należy zaproponować menu inspirowane francuską sztuką kulinarną z aperitifem, przystawką, co najmniej jednym daniem głównym, serami i deserem. Menu powinny towarzyszyć francuskie wina i szampany.
Propozycję menu wraz z danymi szefa kuchni i restauracji należy przesłać on-line do organizatorów poprzez oficjalną stronę internetową akcji
Goût de France / Good France:
http://us.france.fr/en/goodfrance2017. Restauracje, które w ubiegłych latach brały udział w tym wydarzeniu, mogą odtworzyć swoje konto użytkownika, używając hasła logowania z poprzedniej edycji.
Tematami przewodnimi trzeciej edycji
Goût de France/ Good France jest kształcenie do zawodów związanych z gastronomią oraz promocja regionów Francji. W związku z tym, placówki szkolne kształcące w zawodach z dziedziny gastronomii i hotelarstwa zostaną włączone do tegorocznej edycji
Goût de France / Good France. Natomiast produkty charakterystyczne dla francuskich regionów oraz ich tradycje gastronomiczne powinny być wykorzystywane w zaproponowanych przepisach.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.