Przed nami kolejna, już VIII. Edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej, która w tym roku odbędzie się w Buczkowicach w góralskiej Karczmie Bukowa. W konkursie weźmie udział 9 dwuosobowych zespołów kucharskich (szef + kucharz pomocniczy) wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń z Polski.
Konkurs ma na celu kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej przyrządzania jagnięciny. Nie dziwi więc to, że będzie ona składnikiem obowiązkowym dania głównego. Oprócz tego zadaniem kucharzy będzie przygotowanie przystawki, w której obowiązkowo będą musieli wykorzystać ślimaki bądź filet ślimaka hodowanego na jarmużu, dwukrotnie parzonym. Każda ekipa na wykonanie wszystkich potraw będzie miała 90 minut.
Zawodnicy konkursu, w dniu
23 lipca 2016 roku, będą rywalizować o
Złote Ciupagi, a także nominację do
Kulinarnego Pucharu Polski 2016.
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z
Piotrem Szczygielskim na adres:
szczygielski.piotr@interia.pl
Organizator: Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny
Współorganizator: Euro-Toques Polska, Bukowa Karczma, Chojna Group
Patronat merytoryczny: Kulinarny Puchar Polski.
Do pobrania:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.