VIII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś odbędzie się w dniach 27-28 maja 2016 roku.
Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Celem konkursu kulinarnego jest:
- propagowanie polskiej sztuki kulinarnej
- łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
- promowanie producentów polskiej żywności.
Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016. Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord. Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie
Wspólnota Polska Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
W rywalizacji o puchar
Złotej Korony dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie. Odprawa drużyn zakwalifikowanych do Konkursu odbędzie się w dniu 27 maja 2016 roku. Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 28 maja 2016 roku na podzamczu Hotelu*** Zamek w Pułtusku – Dom Polonii.
Rozgrywana będzie w dwóch kategoriach:
- KUCHARZE PROFESJONALNI
- UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH.
Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej:
1. Przekąska zimna lub gorąca (6 porcji):
- Węgorz świeży (patroszony ze skórą)
- Jabłka polskie czerwone (malinówka).
2. Danie główne (6 porcji):
- Karczek jagnięcy (bez kości)
- Śliwka węgierka (bez pestki).
Spośród nadesłanych zgłoszeń Kapituła VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś do udziału zakwalifikowała następujące ekipy kucharskie:
1. Przemysław Kopania i Marcin Nowak - Z.S.G.H. im. Stanisława Bergera - WARSZAWA ul. Majdańska
2. Monika Kowalewska i Sylwia Zawadzka - Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego - WARSZAWA ul. Poznańska
3. Jakub Kowalewski i Dominik Moćko - Z.S.S.G. - WARSZAWA ul. Komorska
4. Sebastian Stachowicz i Julita Wróbel - Technikum Menadżerskie - BYDGOSZCZ
5. Klaudia Trudnowska i Karolina Kaczyńska - Z.S.G. im. Jarosława Iwaszkiewicza - BYDGOSZCZ
6. Łukasz Floriańczyk i Grzegorz Zych - Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego - WARSZAWA ul. Poznańska
7. Anna Zarzycka i Maciej Nieć - Zespół Szkół Nr 7 – WAŁBRZYCH
8. Ilona Kruczek i Tomasz Siewierski - Technikum Lider - LUBLIN
9. Filip Laszczka i Michał Błaszkiewicz - Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego - WARSZAWA ul. Poznańska
10. Kacper Styczeń i Grzegorz Król - Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego - WARSZAWA ul. Poznańska
11. Maciej Duzowski i Sebastian Szostak - P.Z.S nr 1 – KOŚCIERZYNA
12. Renata Drabik i Urszula Środek -CKUiODiDZ - STALOWA WOLA
1. Przemysław Bednarz i Grzegorz Krupiński - SOCHOCIN - Hotel BoniFaCio
2. Maciej Pawelczak i Stanisław Górka - POZNAŃ - A nóż widelec
3. Dawid Konior i Bartosz Puchałka - WADOWICE - Miodowa 8
4. Tomasz Gełesz i Rafał Markiewicz - POLANICA ZDRÓJ - Art Deco
5. Kamil Pytkowski i Łukasz Marcinowski - WARSZAWA - Mała Polana Smaków
6. Piotr Huszcz i Łukasz Boreczek - LUBLIN - Hotel Restauracja PIANO
7. Bartłomiej Wrona i Jakub Rusinek - RZESZÓW - Restauracja Oranżeria
8. Sławomir Saguła i Daniel Gorczyca - ZAKOPANE - Nosalowy Dwór.
Wszystkim ekipom kucharskim, które nie zakwalifikowały się do VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań Konkursowych, jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w przyszłorocznej IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.
Organizatorzy Konkursu przypominają, że ekipy kucharskie zobowiązane są do:
- potwierdzenia swojego udziału w Konkursie (nie później niż do dnia 23 maja 2016roku)
- zadeklarowanie ilości noclegów - 27/28 maja , 28/29 maja (nie później niż do dnia 23 maja 2016roku)
- złożenia zapotrzebowania na produkty obowiązkowe (nie później niż do dnia 23 maja 2016roku).
Organizator konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 23 maja 2016 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:
- węgorz świeży (patroszony ze skórą) – Firma Menos – ok. 800 g (1 szt.)
- jabłka polskie czerwone (malinówka) – ok. 500 g
- karczek jagnięcy (bez kości) – Firma Janex – ok. 800 g
- śliwka węgierka (bez pestki) – Firma Oerlemans – ok. 500 g
Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 27 maja 2016 r. – celem przygotowania do konkursu.
Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator na każdym stanowisku konkursowym zapewniają wyposażenie:
Firma RM GASTRO
- piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko
- grill gazowy – 1 szt./na stanowisko
- kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko
- stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko
- stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko.
Firma Stalgast
- pakowarka próżniowa – 1 szt./na 2 stanowiska
- cyrkulator sous vide – 1 szt./na stanowisko.
Niezbędny sprzęt potrzebny do przygotowania dań konkursowych, garnki i patelnie (przystosowane do kuchenek indukcyjnych), drobny sprzęt kuchenny, itp. Każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator zapewnia wyżywienie oraz nocleg wyłącznie dla dwóch uczestników konkursu w dniach 27/28/29 maja 2016 roku.
W VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego. Wszystkich chętnych do udziału i współpracy serdecznie zapraszamy.
Patronat honorowy nad Konkursem objął Henryk Kowalczyk – Minister-Członek Rady Ministrów, Przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów.
Patronat merytoryczny nad Konkursem objął Krzysztof Jurgiel – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Patronat medialny nad Konkursem objęła TV3 Warszawa.
Szczegółowy harmonogram Konkursu podany zostanie do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.
Kapituła
Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
Do pobrania: