Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Wirtuozi Kuchni...
IX Beskidzki Konku...
Targi EuroGastro i...
Targi INTERNORGA w...
Międzynarodowe Tar...
VI Edycja Kulinarn...
I Międzynarodowe M...
Znamy już miejsce ...
VII edycja konkurs...
XIV edycja konkurs...
POLAND 100 BEST RE...
Grille z wędzarnią...
Konkurs Kuchnia...
S.PELLEGRINO YOUNG...
Mistrz i jego ucze...
Skok umiejętności ...
Eksperci smaku będ...
II Kulinarny Festi...
World Class Compet...
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Hello Coffee
Tableart Tomasz Miszcz...
Makro Cash & Carry
M&M Gastro
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Hello Coffee
Makro Cash & Carry
Belgium`s Best
Secpol
Iglotex
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Menos
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
VII edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich - Ale Pasztet!


W dniu 17-19 listopada 2017 roku w przepięknym Zamku w Kliczkowie odbędzie się siódma edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich - Ale Pasztet!.
 
Konkurs odbędzie się w kategoriach:
  • 17.11.2017 - Uczniowie szkół gastronomicznych
  • 18.11.2017 - Kucharze profesjonalni
Konkurs w kategorii kucharze profesjonalni pretenduje do nominacji do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2018, który odbędzie się we wrześniu 2018 na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro.
 
Celem imprezy jest promocja Dolnego Śląska, wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży. Podstawą prac konkursowych są produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczynią się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłania również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa. 
 
 
Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Konkurs ma zasięg ogólnopolski.

Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i Regionalnej w nowoczesnej aranżacji.

W Konkursie bierze udział do 9 dwuosobowych zespołów kucharzy wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń.

Zgłoszenia Konkursowe w kategoriach kucharze profesjonalni i uczniowie szkół gastronomicznych należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia  31 października 2017 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl.

Każda nadesłana receptura musi zawierać (druk zgłoszeniowy do pobrania poniżej):
  • nazwę potrawy
  • zdjęcie potrawy
  • wyszczególnione składniki z proporcjami podanymi na 10 porcji
  • opis wykonania dań
  • informacje o źródłowym pochodzeniu receptur (własna lub zapożyczona)
O zakwalifikowaniu drużyny do Konkursu decyduje KAPITUŁA KONKURSU.

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu podana zostanie do publicznej wiadomości do dnia 3 listopada 2017 roku.

Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia swojego udziału w Konkursie (drogą elektroniczną na adres: szczygielski.piotr@interia.pl) w terminie do dnia 6 listopada 2017 roku.

Brak potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie w wyznaczonym czasie, skutkować będzie dyskwalifikacją i zastąpienie ekipy ekipą rezerwową.


W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Piotrem  Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@interia.pl

Na przygotowanie dań Konkursowych uczestnicy maja 90 minut. Przedmiotem Konkursu jest przekąska (6 porcji) i danie główne (6 porcji).
 

Przekąską ma być pasztet z karpia w autorskiej odsłonie (dopuszczalne jest przywiezienie wcześniej przygotowanego pasztetu).
 
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
  • filet z sandacza
  • polskie grzyby leśne (świeże, suszone i/lub mrożone)
  • naturalny miód pszczeli
  • owocowe runo leśne (jagody, maliny, jeżyny ...)
  • ziemniak polski
Organizator na każdym stanowisku Konkursowym zapewnia:
  • stół roboczy
  • stół roboczy ze zlewem
  • stół odstawczy
  • piec konwekcyjno-parowy + GN-y
  • kuchenkę indukcyjną jednopłytową - 2 szt.
  • pakowarka próżniowa (worki uczestnicy zabezpieczają we własnym zakresie) - 1 szt./3 stanowiska
  • cyrkulator (Sous Vide) - 1 szt./1 stanowiska
  • dodatkowe gniazda prądu - 3 szt.
  • stół prezentacyjny
  • talerze do przekąski - 6 szt.
  • talerze do dania głównego - 6 szt.
Niezbędny sprzęt potrzebny do przygotowania dań konkursowych, porcelanę do prezentacji potraw, garnki i patelnie (przystosowane do kuchenek indukcyjnych), drobny sprzęt kuchenny, itp. każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).

Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 6 listopada 2017 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:
  • Filet z sandacza ze skórą - 1000g
  • Grzyby suszone - 50g (mix)
  • Grzyby mrożone - 200g (mix)
  • Naturalny miód pszczeli - 100g
  • Maliny mrożone - 200g
  • Jagody mrożone - 200g
  • Ziemniaki - 1800g
Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we  własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator Konkursu dopuszcza przywiezienie ze sobą produktów obowiązkowych w formie nieprzetworzonej.
 
Do pobrania:

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska RATIONAL Robvita Pizzola Robot - Coupe Smoker Matlix Hello Coffee Komat Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Caffetea Tableart Tomasz Miszczak Manitowoc Foodservice Uzdrowisko Wysowa S.A. Espiga Na Lunch POSbistro Gastromedia M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Makro Cash & Carry Belgium`s Best Voigt Krosno Nektar Natura Zakłady Chemiczne EmiChem P.P. Artek M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000