Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.03.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
VII edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich - Ale Pasztet!


W dniu 17-19 listopada 2017 roku w przepięknym Zamku w Kliczkowie odbędzie się siódma edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich - Ale Pasztet!.
 
Konkurs odbędzie się w kategoriach:
  • 17.11.2017 - Uczniowie szkół gastronomicznych
  • 18.11.2017 - Kucharze profesjonalni
Konkurs w kategorii kucharze profesjonalni pretenduje do nominacji do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2018, który odbędzie się we wrześniu 2018 na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro.
 
Celem imprezy jest promocja Dolnego Śląska, wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży. Podstawą prac konkursowych są produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczynią się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłania również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa. 
 
EKIPY  KUCHARSKIE  ZAKWALIFIKOWANE  DO  KONKURSU Ale pasztet - 2017
 
Kategoria Kucharze Profesjonalni:
 
1) Dariusz Przepiórka i Krzysztof Panwic - Pałac Tłokinia - TŁOKINIA KOŚCIELNA
2) Grzegorz Mościński i Dorian Nalazek - Hotel Courtyard Marriott - WARSZAWA
3) Daniel Warszawski i Karol Płoch - Akademia Kulinarna Mariusza Nowickiego - RASZYN
4) Dawid Konior i Bartosz Puchałka - Restauracja Pastamore - BIELSKO-BIAŁA
5) Paweł Brzeski i Piotr Kaszlewicz - Zamek Gniew - GNIEW
6) Piotr Pyczot i Kamil Gajda - Restauracja Carska - BIAŁOWIEŻA
7) Przemysław Gościniak  i  Bartłomiej Kornacki - Restauracja Pasja i Smak - CHORZÓW
8) Łukasz Boreczek i Paweł Gałecki - Hotel Restauracja Piano -  LUBLIN
9) Beata  Słomianna i Jakub  Nowak - Restauracja Memo - BYDGOSZCZ
 
Ekipy rezerwowe:
 
1) Wojciech Kotula i Piotr Orzech - Hotel Czarny Potok - KRYNICA ZDRÓJ
2) Anna Cieślak i Marcin Kurzawa - Akademia Kuraszków - OBORNIKI ŚLĄSKIE

Kategoria Uczniowie Szkół Gastronomicznych:
 
1) Julita Pyźlak i Szymon Jadczuk - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych - SADOWNE
2) Jowita Zegarska i Piotr Żurek - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych - IŁOWA
3) Bartosz Wicherek i Patryk Wróblewski -  Zespół Szkół Gastronomicznych - GORZÓW  WIELKOPOLSKI
4) Krzysztof Kowalski i Filip Ziemiński - Zespół Szkół Gospodarczych - RZESZÓW
5) Cyprian Fijałkowski i Patryk Ulbrych - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych - BOLESŁAWIEC
6) Martyna Dybał i  Martyna Słobodzian - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych - BOLESŁAWIEC
7) Milena Koprowska i Katarzyna Polaczyk - Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego - ZIELONA  GÓRA
8) Mateusz  Ludwicki i Joanna  Palińska - Zespół Szkół Gastronomicznych - WROCŁAW
9) Kamila Formela i Monika Lewkowicz - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich - GDAŃSK
 
Wszystkim ekipom kucharskim, które nie zakwalifikowały się do VII edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich Ale pasztet 2017 serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań Konkursowych, jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w przyszłorocznej VIII edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich Ale pasztet - 2018.
 
KAPITUŁA ORGANIZACYJNA KONKURSU DOKONAŁA DROBNYCH ZMIAN W REGULAMINIE, PROSZĘ O ZAPOZNANIE SIĘ ZE ZMIANAMI.
 
Firma Dajar wraz z Organizatorami Konkursu udostępnią uczestnikom Konkursu talerze do ekspediowania dań konkursowych (wzory talerzy w załączniku).
 
Organizatorzy Konkursu przypominają, że zgodnie z Regulaminem:

Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia swojego udziału w Konkursie (drogą elektroniczną na adres: szczygielski.piotr@interia.pl) w terminie do dnia 06 listopada 2017 roku. 
 
 
Brak potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie w wyznaczonym czasie, skutkować będzie dyskwalifikacją i zastąpienie ekipy ekipą rezerwową.
 
Z dniem 6 listopada 2017 roku mija termin nadsyłania listy zapotrzebowania produktów obowiązkowych gwarantowanych przez Organizatorów.

 
 
Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Konkurs ma zasięg ogólnopolski.

Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i Regionalnej w nowoczesnej aranżacji.

W Konkursie bierze udział do 9 dwuosobowych zespołów kucharzy wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń.

W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Piotrem  Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@interia.pl

Na przygotowanie dań Konkursowych uczestnicy maja 90 minut. Przedmiotem Konkursu jest przekąska (6 porcji) i danie główne (6 porcji).
 

Przekąską ma być pasztet z karpia w autorskiej odsłonie (dopuszczalne jest przywiezienie wcześniej przygotowanego pasztetu).
 
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
  • filet z sandacza
  • polskie grzyby leśne (świeże, suszone i/lub mrożone)
  • naturalny miód pszczeli
  • owocowe runo leśne (jagody, maliny, jeżyny ...)
  • ziemniak polski
Organizator na każdym stanowisku Konkursowym zapewnia:
  • stół roboczy
  • stół roboczy ze zlewem
  • stół odstawczy
  • piec konwekcyjno-parowy + GN-y
  • kuchenkę indukcyjną jednopłytową - 2 szt.
  • pakowarka próżniowa (worki uczestnicy zabezpieczają we własnym zakresie) - 1 szt./3 stanowiska
  • cyrkulator (Sous Vide) - 1 szt./1 stanowiska
  • dodatkowe gniazda prądu - 3 szt.
  • stół prezentacyjny
  • talerze do przekąski - 6 szt.
  • talerze do dania głównego - 6 szt.
Niezbędny sprzęt potrzebny do przygotowania dań konkursowych, porcelanę do prezentacji potraw, garnki i patelnie (przystosowane do kuchenek indukcyjnych), drobny sprzęt kuchenny, itp. każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).

Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 6 listopada 2017 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:
  • Filet z sandacza ze skórą - 1000g
  • Grzyby suszone - 50g (mix)
  • Grzyby mrożone - 200g (mix)
  • Naturalny miód pszczeli - 100g
  • Maliny mrożone - 200g
  • Jagody mrożone - 200g
  • Ziemniaki - 1800g
Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we  własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator Konkursu dopuszcza przywiezienie ze sobą produktów obowiązkowych w formie nieprzetworzonej.
 
Do pobrania:

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000