W dniu 17-19 listopada 2017 roku w przepięknym Zamku w Kliczkowie odbędzie się siódma edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich - Ale Pasztet!.
Konkurs odbędzie się w kategoriach:
- 17.11.2017 - Uczniowie szkół gastronomicznych
- 18.11.2017 - Kucharze profesjonalni
Konkurs w kategorii kucharze profesjonalni pretenduje do nominacji do
Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2018, który odbędzie się we wrześniu 2018 na terenie MTP, podczas targów
Polagra Gastro.
Celem imprezy jest promocja Dolnego Śląska, wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży. Podstawą prac konkursowych są produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczynią się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłania również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.
EKIPY KUCHARSKIE ZAKWALIFIKOWANE DO KONKURSU Ale pasztet - 2017
Kategoria Kucharze Profesjonalni:
1) Dariusz Przepiórka i Krzysztof Panwic - Pałac Tłokinia - TŁOKINIA KOŚCIELNA
2) Grzegorz Mościński i Dorian Nalazek - Hotel Courtyard Marriott - WARSZAWA
3) Daniel Warszawski i Karol Płoch - Akademia Kulinarna Mariusza Nowickiego - RASZYN
4) Dawid Konior i Bartosz Puchałka - Restauracja Pastamore - BIELSKO-BIAŁA
5) Paweł Brzeski i Piotr Kaszlewicz - Zamek Gniew - GNIEW
6) Piotr Pyczot i Kamil Gajda - Restauracja Carska - BIAŁOWIEŻA
7) Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki - Restauracja Pasja i Smak - CHORZÓW
8) Łukasz Boreczek i Paweł Gałecki - Hotel Restauracja Piano - LUBLIN
9) Beata Słomianna i Jakub Nowak - Restauracja Memo - BYDGOSZCZ
Ekipy rezerwowe:
1) Wojciech Kotula i Piotr Orzech - Hotel Czarny Potok - KRYNICA ZDRÓJ
2) Anna Cieślak i Marcin Kurzawa - Akademia Kuraszków - OBORNIKI ŚLĄSKIE
Kategoria Uczniowie Szkół Gastronomicznych:
1) Julita Pyźlak i Szymon Jadczuk - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych - SADOWNE
2) Jowita Zegarska i Piotr Żurek - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych - IŁOWA
3) Bartosz Wicherek i Patryk Wróblewski - Zespół Szkół Gastronomicznych - GORZÓW WIELKOPOLSKI
4) Krzysztof Kowalski i Filip Ziemiński - Zespół Szkół Gospodarczych - RZESZÓW
5) Cyprian Fijałkowski i Patryk Ulbrych - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych - BOLESŁAWIEC
6) Martyna Dybał i Martyna Słobodzian - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych - BOLESŁAWIEC
7) Milena Koprowska i Katarzyna Polaczyk - Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego - ZIELONA GÓRA
8) Mateusz Ludwicki i Joanna Palińska - Zespół Szkół Gastronomicznych - WROCŁAW
9) Kamila Formela i Monika Lewkowicz - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich - GDAŃSK
Wszystkim ekipom kucharskim, które nie zakwalifikowały się do VII edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich Ale pasztet 2017 serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań Konkursowych, jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w przyszłorocznej VIII edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich Ale pasztet - 2018.
KAPITUŁA ORGANIZACYJNA KONKURSU DOKONAŁA DROBNYCH ZMIAN W REGULAMINIE, PROSZĘ O ZAPOZNANIE SIĘ ZE ZMIANAMI.
Firma Dajar wraz z Organizatorami Konkursu udostępnią uczestnikom Konkursu talerze do ekspediowania dań konkursowych (wzory talerzy w załączniku).
Organizatorzy Konkursu przypominają, że zgodnie z Regulaminem:
Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia swojego udziału w Konkursie (drogą elektroniczną na adres:
szczygielski.piotr@interia.pl) w terminie do dnia 06 listopada 2017 roku.
Brak potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie w wyznaczonym czasie, skutkować będzie dyskwalifikacją i zastąpienie ekipy ekipą rezerwową.
Z dniem 6 listopada 2017 roku mija termin nadsyłania listy zapotrzebowania produktów obowiązkowych gwarantowanych przez Organizatorów.
Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Konkurs ma zasięg ogólnopolski.
Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i Regionalnej w nowoczesnej aranżacji.
W Konkursie bierze udział do 9 dwuosobowych zespołów kucharzy wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń.
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Piotrem Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@interia.pl
Na przygotowanie dań Konkursowych uczestnicy maja
90 minut.
Przedmiotem Konkursu jest przekąska (6 porcji) i danie główne (6 porcji).
Przekąską ma być pasztet z karpia w autorskiej odsłonie (
dopuszczalne jest przywiezienie wcześniej przygotowanego pasztetu).
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
- filet z sandacza
- polskie grzyby leśne (świeże, suszone i/lub mrożone)
- naturalny miód pszczeli
- owocowe runo leśne (jagody, maliny, jeżyny ...)
- ziemniak polski
Organizator na każdym stanowisku Konkursowym zapewnia:
- stół roboczy
- stół roboczy ze zlewem
- stół odstawczy
- piec konwekcyjno-parowy + GN-y
- kuchenkę indukcyjną jednopłytową - 2 szt.
- pakowarka próżniowa (worki uczestnicy zabezpieczają we własnym zakresie) - 1 szt./3 stanowiska
- cyrkulator (Sous Vide) - 1 szt./1 stanowiska
- dodatkowe gniazda prądu - 3 szt.
- stół prezentacyjny
- talerze do przekąski - 6 szt.
- talerze do dania głównego - 6 szt.
Niezbędny sprzęt potrzebny do przygotowania dań konkursowych, porcelanę do prezentacji potraw, garnki i patelnie (przystosowane do kuchenek indukcyjnych), drobny sprzęt kuchenny, itp. każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia
6 listopada 2017 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:
- Filet z sandacza ze skórą - 1000g
- Grzyby suszone - 50g (mix)
- Grzyby mrożone - 200g (mix)
- Naturalny miód pszczeli - 100g
- Maliny mrożone - 200g
- Jagody mrożone - 200g
- Ziemniaki - 1800g
Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator Konkursu dopuszcza przywiezienie ze sobą produktów obowiązkowych w formie nieprzetworzonej.
Do pobrania:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.