Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
VI Europejskie Targi Produktów Regionalnych


W tym roku VI Europejskie Targi Produktów Regionalnych odbędą się w dniach 12–16 sierpnia 2015 roku. Tatrzańska Agencja kilka lat temu podjęła się kreowania wizerunku regionu poprzez organizację Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Mają one na celu promocję różnorodności tradycji, a w szczególności bogactwa produktów, które ze względu na proces produkcji oraz hodowli w naturalnym środowisku zasługują na miano zdrowej żywności.
 
Celem targów jest popularyzacja wiedzy oraz bezpośrednia prezentacja produktów charakterystycznych dla regionów Polski i Europy. Dzięki temu przekaz stanowi cenne źródło informacji, a jego realizacja dokonywana jest poprzez degustacje, pokazy, konferencje i konkursy. Wszystkie te działania wspólnie przyczyniają się do budowania atrakcyjnego wydarzenia kulturalnego. Istotnym elementem targów są kontakty pomiędzy wystawcami, wzajemne poznanie się, wymiana doświadczeń oraz odkrywanie podobieństw i różnorodności kulturowej.
 
 
Przewidujemy, że w tym roku w miasteczku targowym swoje wyroby prezentować będzie około 200 wystawców z kilkunastu krajów, którzy prezentować będą produkty tradycyjne żywnościowe oraz wszelakiego typu rękodzieła. Spośród produktów żywnościowych atrakcją będą na pewno: sery, pesto i kremy włoskie, sery bałkańskie, sery jajeczne i pleśniowe, miody, ryby, piwa i wina tradycyjne, wędliny, czy też placki prołzioki, pierogi i sałatki. W zakresie prezentacji rękodzieła wystawcy pokażą: wyroby ze skóry, galanterię regionalną, rzeźby, ceramikę, hafciarstwo, koronkarstwo, wyroby szklane, witraże i wiele innych dzieł regionalnych artystów. Zwiedzanie targów umilą nam zespoły regionalne, pokazy i warsztaty, a także konkursy.
 
W tegorocznych VI Europejskich Targach Produktów Regionalnych zgłoszonych jest 254 wystawców:
  • łączna ilość produktów to 304;
  • 208 produktów spożywczych w tym:  46 produktów z zagranicy, 162 z kraju (np. wina, sery, piwa, chleby, chałwa grecka, wędliny tradycyjne, nalewki, oleje, oliwa z oliwek, pstrąg orawski, podpiwek, kwas chlebowy, croissanty, krówki ręcznie robione, kawa, herbata, słodycze netty foundate, gulasz węgierski, przetwory rybne, dżemy, miody, ciasta, przetwory, kurtoszkalacz, cydr, pierogi, andruty kaliskie, słodycze, rożki bratysławskie, żentyca);
  • 78 produktów rękodzielniczych w tym: 10 z zagranicy (tj.: rzeźby, biżuteria, stroje regionalne, wyroby koronkarskie, na drutach, na szydełku, gobeliny, hafty ręczne, wyroby dekoracyjne z bibułki, przedmioty codziennego użytku toczone z drewna, ręcznie ozdabiane pierniki, ceramika i inne);
  • produktów tradycyjnych, certyfikowanych oraz  posiadających liczne nagrody i wyróżnienia jest 207 w tym: 98 z certyfikatem, 81 tradycyjne, 28 nagrodzonych;
  • 6 produktów, to naturalne, ekologiczne produkty kosmetyczne, tj.: ręcznie robione mydła z Marsylii, kosmetyki z olejkiem z Doliny Róż (Bułgaria);
Dodatkowa Strefa rekreacji będzie się składać z 12 produktów w tym: fotele do masażu, pop corn, wate cukrową, żelki, orzechy prażone, ekologiczne środki czystości (orzechy piorące), speedcook (robot kuchenny), obuwie minimalistyczne, lody i zakręcone frytki.
 
 
W ciągu dnia każdy może odwiedzić stoiska i kupić ciekawy produkt, natomiast wieczorem będzie coś dla ducha: koncerty artystów z kręgu reggae, folk, czy muzykę lat 60-tych i 70-tych. Na wieczornych koncertach wystąpią Jazzgot, Dikanda, Trawnik, Megitza i Chrząszcze. Wstęp na wszystkie imprezy jest bezpłatny.  
 
 
Program VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych
 
ŚRODA, 12 sierpnia
 
10.00 – 14.30 KONFERENCJA INAUGURACYJNA - URZĄD MIASTA ZAKOPANE– SALA OBRAD:
Działania na rzecz promocji, poprawy jakości i ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych


ŚRODA, 12 sierpnia – Dzień Włoski
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
 
11.00-11.30  Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia
11.00-18.00  Kampania ARR: Trzy znaki Smaku
12.00-18.00  Prezentacja regionów włoskich: Toskania , Veneto, Kampania, Marche, Lazio
12.30-14.00 Występ duetu muzycznego Lucky&Frank Maremma Blues (Włochy)
13.00-14.00  Prezentacja karczmy regionalnej Szymkówka
14.00-16.00  Warsztaty rękodzielnicze - bibułkarstwo - Zofia Majerczyk - Owczarek
15.00-15.30  Oficjalne otwarcie VI  Europejskich Targów Produktów Regionalnych
15.00-16.30  Występy zespołów regionalnych: Zespół im. Klimka Bachledy i Małe Klimki
16.00-17.00  Seminarium– Produkty tradycyjne Toskanii – Loriano de Angelis
17.00-17.30  Występ zespołu  regionalnego: Sykowni z Załucznego
17.00-17.30  Prezentacja i degustacja – Five o`clock – Firma Łyczek herbaty
20.00-21.45  Występ zespołu JAZZGOT


CZWARTEK,13 sierpnia- Dzień Jędrzejowski
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
 
11.00-11.30 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia.
11.00-18.00 Kampania ARR: Trzy znaki Smaku
12.00-18.00 Dzień Powiatu Jędrzejowskiego – występ KGW Korytniczanki
12.30-13.00 Seminarium: Program Lidernowe perspektywy finansowe – Maciej Szostak
13.00-15.00 Warsztaty rękodzielnicze – Gobeliny – Dorota Opitz
14.00-16.00 Pokaz  kuchni regionalnej, Karczma  Szymkówka
16.00-16.30  Poznajemy, smaki regionów: Miody – (pokaz i degustacja) – Jacek Sikoń
17.00-17.30  Występ zespołu regionalnego Mali Holni
18.00 - Ogłoszenie Konkursu i wręczenie nagród Na najlepszą kompozycję sera i wina
20.00-21.45  Koncert zespołu DIKANDA

PIĄTEK, 14 sierpnia – Dzień Regionów Europy
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
 
11.00-11.30  Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia
11.00-18.00 Kampania ARR: Trzy znaki Smaku
11.30-16.00 Warsztaty rękodzielnicze: Koronka szydełkowa – Edyta Majgier
11.30-12.00 Seminarium – Rejestracja produktów tradycyjnych – Leszek Richter
12.00-12.30 Występ zespołu regionalnego – Małe Podhale
12.30-14.30  Festiwal Win i Serów – prezentacje
13.00-16.00 Pokazy i degustacja kuchni regionalnej – Karczma Szymkówka
15.00-15.30  Występ zespołu regionalnego HARNASIE z Suchego im. A.Gut-Stapińskiej
15.30-18.00 Jak łączyć sery i wina, czyli Konkurs na najlepszą kompozycję sera i wina
15.30-16.30  Prezentacja produktów regionalnych na stoiskach
17.00-17.30  Występ zespołu regionalnego im. Bartusia Obrochty
20.00-21.30  Koncert zespołu TRAWNIK


SOBOTA, 15 sierpnia Dzień Karpacki
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
 
10.30-11.00  Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia.
11.00-18.00 Kampania ARR: Trzy znaki Smaku
11.00-18.00 Kampania UMWM: Zasmakuj w Małopolsce
11.00-18.00  Warsztaty kowalstwa artystycznego
                         I. Kowalskie spotkania pamięci Jacka  Biernacika
12.00-15.30  Festiwal Bryndzy - pokazy, degustacje
13.00-18.00  Konkursu Na Najlepszy Produkt VI ETPR
12.30-13.15  Seminarium: Redyk Karpacki - Piotr Kohut
14.00-19.00 Pokazy kuchni regionalnej – Karczma Szymkówka
15.00-15.30 Występ zespołu Mali Wiyrchowianie
15.30-16.30  Prezentacja produktów regionalnych na stoiskach,
17.00-17.30  Występ zespołu regionalnego Młode Podhale
17.30-18.00  Prezentacja laureatów Konkursu Nośwarniyjso Górolecka i Harnaś Roku            
18.00 - Ogłoszenie wyników Konkursu Na Najlepszy Produkt VI ETPR  – wręczenie nagród.
19.00-21.00  Koncert zespołu MEGITZA


NIEDZIELA  16 sierpnia 2015; Dzień Tatrzański
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
 
11.00-11.30  Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia.
11.00-18.00 Kampania ARR: Trzy znaki Smaku
11.00-19.00  Piknik Tatrzańskiego Parku Narodowego z okazji 60-lecia istnienia
11.30-12.15  Seminarium: Prowadź dochodowy biznes, a nie tylko restaurację! – Piotr  Rogowski
11.30-12.30 Występ Teatrzyku Fioletowy Krokus
14.00-16.00  Warsztaty kowalstwa artystycznego – I. Kowalskie Spotkania pamięci Jacka Biernacika
15.00-16.00 Parada Bacowska  (Krupówki-Poczta Główna – Kościuszki, Al. 3 Maja  - Dolna Rówień  Krupowa)
16.00-18.00 Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich – prezentacje i degustacje
16.30-17.00 Występ zespołu regionalnego Mali Bystrzanie
17.00-17.30  Prezentacja laureatów konkursu Nośwarniyjso  Górolecka i Harnaś Roku                         
17.30-18.00 Występ zespołu regionalnego: Biołodunajcanie
18.00  - Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród Na najlepszy oscypek 2015
18.30 - Oficjalne zakończenie VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych
19.00 - 21.00  Koncert zespołu CHRZĄSZCZE


ETPR – Europejskie Targi Produktów Regionalnych
ARR – Agencja Rynku Rolnego
UMWM – Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego

*Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w  programie
 
Serdecznie zapraszamy!
 

Więcej informacji dostępnych jest na stronach:

www.produkty-regionalne.eu

www.tatry.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 [1]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000