W tym roku VI Europejskie Targi Produktów Regionalnych odbędą się w dniach 12–16 sierpnia 2015 roku. Tatrzańska Agencja kilka lat temu podjęła się kreowania wizerunku regionu poprzez organizację Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Mają one na celu promocję różnorodności tradycji, a w szczególności bogactwa produktów, które ze względu na proces produkcji oraz hodowli w naturalnym środowisku zasługują na miano zdrowej żywności.
Celem targów jest popularyzacja wiedzy oraz bezpośrednia prezentacja produktów charakterystycznych dla regionów Polski i Europy. Dzięki temu przekaz stanowi cenne źródło informacji, a jego realizacja dokonywana jest poprzez degustacje, pokazy, konferencje i konkursy. Wszystkie te działania wspólnie przyczyniają się do budowania atrakcyjnego wydarzenia kulturalnego. Istotnym elementem targów są kontakty pomiędzy wystawcami, wzajemne poznanie się, wymiana doświadczeń oraz odkrywanie podobieństw i różnorodności kulturowej.
Przewidujemy, że w tym roku w miasteczku targowym swoje wyroby prezentować będzie około 200 wystawców z kilkunastu krajów, którzy prezentować będą produkty tradycyjne żywnościowe oraz wszelakiego typu rękodzieła. Spośród produktów żywnościowych atrakcją będą na pewno: sery, pesto i kremy włoskie, sery bałkańskie, sery jajeczne i pleśniowe, miody, ryby, piwa i wina tradycyjne, wędliny, czy też placki prołzioki, pierogi i sałatki. W zakresie prezentacji rękodzieła wystawcy pokażą: wyroby ze skóry, galanterię regionalną, rzeźby, ceramikę, hafciarstwo, koronkarstwo, wyroby szklane, witraże i wiele innych dzieł regionalnych artystów. Zwiedzanie targów umilą nam zespoły regionalne, pokazy i warsztaty, a także konkursy.
W tegorocznych VI Europejskich Targach Produktów Regionalnych zgłoszonych jest 254 wystawców:
- łączna ilość produktów to 304;
- 208 produktów spożywczych w tym: 46 produktów z zagranicy, 162 z kraju (np. wina, sery, piwa, chleby, chałwa grecka, wędliny tradycyjne, nalewki, oleje, oliwa z oliwek, pstrąg orawski, podpiwek, kwas chlebowy, croissanty, krówki ręcznie robione, kawa, herbata, słodycze netty foundate, gulasz węgierski, przetwory rybne, dżemy, miody, ciasta, przetwory, kurtoszkalacz, cydr, pierogi, andruty kaliskie, słodycze, rożki bratysławskie, żentyca);
- 78 produktów rękodzielniczych w tym: 10 z zagranicy (tj.: rzeźby, biżuteria, stroje regionalne, wyroby koronkarskie, na drutach, na szydełku, gobeliny, hafty ręczne, wyroby dekoracyjne z bibułki, przedmioty codziennego użytku toczone z drewna, ręcznie ozdabiane pierniki, ceramika i inne);
- produktów tradycyjnych, certyfikowanych oraz posiadających liczne nagrody i wyróżnienia jest 207 w tym: 98 z certyfikatem, 81 tradycyjne, 28 nagrodzonych;
- 6 produktów, to naturalne, ekologiczne produkty kosmetyczne, tj.: ręcznie robione mydła z Marsylii, kosmetyki z olejkiem z Doliny Róż (Bułgaria);
Dodatkowa
Strefa rekreacji będzie się składać z 12 produktów w tym: fotele do masażu, pop corn, wate cukrową, żelki, orzechy prażone, ekologiczne środki czystości (orzechy piorące), speedcook (robot kuchenny), obuwie minimalistyczne, lody i zakręcone frytki.
W ciągu dnia każdy może odwiedzić stoiska i kupić ciekawy produkt, natomiast wieczorem będzie coś dla ducha: koncerty artystów z kręgu reggae, folk, czy muzykę lat 60-tych i 70-tych. Na wieczornych koncertach wystąpią Jazzgot, Dikanda, Trawnik, Megitza i Chrząszcze. Wstęp na wszystkie imprezy jest bezpłatny.
Program VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych
10.00 – 14.30 KONFERENCJA INAUGURACYJNA - URZĄD MIASTA ZAKOPANE– SALA OBRAD:
Działania na rzecz promocji, poprawy jakości i ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych
ŚRODA, 12 sierpnia – Dzień Włoski
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11.00-11.30 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia
11.00-18.00 Kampania ARR:
Trzy znaki Smaku
12.00-18.00 Prezentacja regionów włoskich: Toskania , Veneto, Kampania, Marche, Lazio
12.30-14.00 Występ duetu muzycznego Lucky&Frank Maremma Blues (Włochy)
13.00-14.00 Prezentacja karczmy regionalnej
Szymkówka
14.00-16.00 Warsztaty rękodzielnicze - bibułkarstwo - Zofia Majerczyk - Owczarek
15.00-15.30 Oficjalne otwarcie VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych
15.00-16.30 Występy zespołów regionalnych:
Zespół im. Klimka Bachledy i
Małe Klimki
16.00-17.00 Seminarium–
Produkty tradycyjne Toskanii – Loriano de Angelis
17.00-17.30 Występ zespołu regionalnego:
Sykowni z Załucznego
17.00-17.30 Prezentacja i degustacja –
Five o`clock – Firma
Łyczek herbaty
20.00-21.45 Występ zespołu
JAZZGOT
CZWARTEK,13 sierpnia- Dzień Jędrzejowski
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11.00-11.30 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia.
11.00-18.00 Kampania ARR:
Trzy znaki Smaku
12.00-18.00 Dzień Powiatu Jędrzejowskiego – występ KGW
Korytniczanki
12.30-13.00 Seminarium:
Program Lider –
nowe perspektywy finansowe – Maciej Szostak
13.00-15.00 Warsztaty rękodzielnicze – Gobeliny – Dorota Opitz
14.00-16.00 Pokaz kuchni regionalnej, Karczma
Szymkówka
16.00-16.30 Poznajemy, smaki regionów:
Miody – (pokaz i degustacja) – Jacek Sikoń
17.00-17.30 Występ zespołu regionalnego
Mali Holni
18.00 - Ogłoszenie Konkursu i wręczenie nagród
Na najlepszą kompozycję sera i wina
20.00-21.45 Koncert zespołu
DIKANDA
PIĄTEK, 14 sierpnia – Dzień Regionów Europy
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11.00-11.30 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia
11.00-18.00 Kampania ARR:
Trzy znaki Smaku
11.30-16.00 Warsztaty rękodzielnicze:
Koronka szydełkowa – Edyta Majgier
11.30-12.00 Seminarium –
Rejestracja produktów tradycyjnych – Leszek Richter
12.00-12.30 Występ zespołu regionalnego –
Małe Podhale
12.30-14.30 Festiwal Win i Serów – prezentacje
13.00-16.00 Pokazy i degustacja kuchni regionalnej – Karczma
Szymkówka
15.00-15.30 Występ zespołu regionalnego
HARNASIE z Suchego im. A.Gut-Stapińskiej
15.30-18.00 Jak łączyć sery i wina, czyli
Konkurs na najlepszą kompozycję sera i wina
15.30-16.30 Prezentacja produktów regionalnych na stoiskach
17.00-17.30 Występ zespołu regionalnego im.
Bartusia Obrochty
20.00-21.30 Koncert zespołu
TRAWNIK
SOBOTA, 15 sierpnia Dzień Karpacki
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
10.30-11.00 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia.
11.00-18.00 Kampania ARR:
Trzy znaki Smaku
11.00-18.00 Kampania UMWM:
Zasmakuj w Małopolsce
11.00-18.00 Warsztaty kowalstwa artystycznego
I. Kowalskie spotkania pamięci Jacka Biernacika
12.00-15.30 Festiwal Bryndzy - pokazy, degustacje
13.00-18.00 Konkursu Na Najlepszy Produkt VI ETPR
12.30-13.15 Seminarium:
Redyk Karpacki - Piotr Kohut
14.00-19.00 Pokazy kuchni regionalnej – Karczma
Szymkówka
15.00-15.30 Występ zespołu
Mali Wiyrchowianie
15.30-16.30 Prezentacja produktów regionalnych na stoiskach,
17.00-17.30 Występ zespołu regionalnego
Młode Podhale
17.30-18.00 Prezentacja laureatów Konkursu
Nośwarniyjso Górolecka i
Harnaś Roku
18.00 - Ogłoszenie wyników Konkursu
Na Najlepszy Produkt VI ETPR – wręczenie nagród.
19.00-21.00 Koncert zespołu
MEGITZA
NIEDZIELA 16 sierpnia 2015; Dzień Tatrzański
DOLNA RÓWIEŃ KRUPOWA
11.00-11.30 Otwarcie terenu Targów, prezentacja dnia.
11.00-18.00 Kampania ARR: Trzy znaki Smaku
11.00-19.00 Piknik Tatrzańskiego Parku Narodowego z okazji 60-lecia istnienia
11.30-12.15 Seminarium: Prowadź dochodowy biznes, a nie tylko restaurację! – Piotr Rogowski
11.30-12.30 Występ Teatrzyku Fioletowy Krokus
14.00-16.00 Warsztaty kowalstwa artystycznego – I. Kowalskie Spotkania pamięci Jacka Biernacika
15.00-16.00 Parada Bacowska (Krupówki-Poczta Główna – Kościuszki, Al. 3 Maja - Dolna Rówień Krupowa)
16.00-18.00 Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich – prezentacje i degustacje
16.30-17.00 Występ zespołu regionalnego Mali Bystrzanie
17.00-17.30 Prezentacja laureatów konkursu Nośwarniyjso Górolecka i Harnaś Roku
17.30-18.00 Występ zespołu regionalnego: Biołodunajcanie
18.00 - Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród Na najlepszy oscypek 2015
18.30 - Oficjalne zakończenie VI Europejskich Targów Produktów Regionalnych
19.00 - 21.00 Koncert zespołu CHRZĄSZCZE
ETPR – Europejskie Targi Produktów Regionalnych
ARR – Agencja Rynku Rolnego
UMWM – Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego
*Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie
Serdecznie zapraszamy!
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.