Festiwal nominowany jest do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2020. Celem głównym wydarzenia jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków Kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
O udział w Festiwalu mogą ubiegać się wyłącznie profesjonaliści, tj. pełnoletni kucharze (bez względu na wiek i zajmowane stanowisko) pracujący zawodowo bądź mający w dacie przystąpienia do KPP 2020 przerwę w pracy zawodowej nie dłuższą niż jeden rok. Uczestnikami Festiwalu mogą być osoby narodowości polskiej, jak również obcokrajowcy pracujący w polskich restauracjach. Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są:
- królik (dowolny element gastronomiczny)
- gruszka świeża
- szafran.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
- królik (dowolny element gastronomiczny)
- smardze świeże i/lub suszone
- żółtko jaja kurzego.
Czas pracy każdej ze startujących ekip kucharskich wynosi 90 minut - jest to czas liczony od chwili startu, do momentu opuszczenie stanowiska konkursowego (w tym czasie należy przygotować i wyekspediować dania konkursowe, sprzątnąć i opuścić stanowisko).
W drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń zostanie wyłonionych 9 dwuosobowych zespołów kucharskich (szef + kucharz pomocniczy). Wszystkie zgłoszenia konkursowe należy przesyłać obowiązkowo na konkursowych drukach zgłoszeniowych, drogą elektroniczną na adres:
w.holowka@holsongroup.eu i/lub
piotr@szczypior.hub.pl. W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt
Waldemar Hołówka 609 548 355. Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia swojego udziału w Festiwalu (drogą elektroniczną na adres:
w.holowka@holsongroup.eu i/lub
piotr@szczypior.hub.pl).
Organizatorami VI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej (dalej zwanego "Festiwalem") są Waldemar Hołówka Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz Fundacja PRO ARTE ET HISTORIA Zamek w Baranowie Sandomierskim - współorganizator, Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Tarnobrzegu - współorganizator. Festiwal organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni.