Z radością zapraszamy na VI edycję naszego festiwalu Czas Dobrego Sera, która od 28 do 29 maja (w sobotę i niedzielę po Bożym Ciele) odbywać się będzie w królewskim Sandomierzu.
Jak mówi pomysłodawca i dyrektor festiwalu Jacek Szklarek – Niezmiennie od samego początku celem festiwalu jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę oraz zwracanie uwagi polskiego konsumenta na różnorodność produktów na bazie mleka. Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze, nieliczne polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka. Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw, które zdecydowały się na produkcję tzw. serów zagrodowych na bazie surowego mleka.
W Sandomierzu będzie można spróbować prawdziwego masła, jogurtów o zawartości tłuszczu 9%, oryginalnej owczej bryndzy, śmietankowych lodów czy też zwyczajnego surowego mleka, którego smak już tylko niektórzy z nas pamiętają z dzieciństwa, jak również najlepszych serów z całego świata.
Dzisiaj festiwal Czas Dobrego Sera, to duża impreza przyciągająca około 30 tysięcy odwiedzających do cudownie położonego na wzgórzach Sandomierza. Oczywiście, nie zabraknie też degustacji najlepszych serów polskich i zagranicznych pod okiem wybitych autorytetów, jak prof. Moniki Wszołek (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie). Zaplanowano również 9 tematycznych laboratoriów smaku. W sumie w Sandomierzu będzie można skosztować i kupić blisko 300 różnych serów z 12 krajów.
W tym roku po raz pierwszy na festiwlu pojawią się wspaniałe, owcze sery z Chorwacji z Paškim Sirem na czele. Poza tym, do udziału w imprezie zaproszono wybitnych szefów kuchni – Adama Chrząstowskiego (Ed Red), Mateusza Turaja (Miodova), Łukasza Cichego (Biała Róża), Przemka Skibińskiego (Ed Red) i Konrada Korszlę (Trzy Rybki) – wszyscy z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polski. Ich pokazy oraz sobotnia kolacja inspirowana różnymi gatunkami sera i wina, z pewnością, jak co roku, będzie nie lada gratką dla znawców i pasjonatów dobrej kuchni.
Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza zaproszono polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś już około 40 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wina. Ser i wino, to para ponoć lepsza od małżeństwa, dlatego organizatorom zależy, by wzrastać razem w tym niezawodnym duecie.
W sobotę o godzinie 15.00 na festiwalowej scenie będzie miał miejsce pokaz kulinarny Giena Mientkiewicza (znanego promotora polskich serów). Oczywiście, momentem kulminacyjnym zwłaszcza dla serowarów, będzie ogłoszenie w niedzielne popołudnie wyników konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016.
Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska, gospodarzem Miasto Sandomierz, zaś głównym sponsorem SM Spomlek.
Zapraszamy do Sandomierza – pogoda i największa w Polsce różnorodność serowych i winnych smaków gwarantowana!
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.