W dniach 18-19 listopada 2016 roku w przepięknym Zamku w Kliczkowie odbędzie się szósta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich – Ale pasztet!.
Konkurs odbędzie się w kategoriach:
- 18/XI/2016 – Uczniowie szkół gastronomicznych
- 19/XI/2016 – Kucharze profesjonalni
- 19/XI/2016 – Amatorzy.
Konkurs w kategorii kucharze profesjonalni pretenduje do nominacji do półfinału
Kulinarnego Pucharu Polski 2017, który odbędzie się we wrześniu 2017 na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro.
Celem imprezy jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży. Podstawą prac konkursowych są produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczynią się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłania również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.
Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Konkurs ma zasięg ogólnopolski. Jego uczestnicy powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i Regionalnej w nowoczesnej aranżacji.
Spośród nadesłanych zgłoszeń do udziału w
VI edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich Ale pasztet!, zostały zakwalifikowane następujące ekipy kucharskie:
KATEGORIA – UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
- Milena Koprowska i Dominika Wolff – ZIELONA GÓRA – ZSiPKZ
- Krzysztof Kochański i Maciej Żurek – IŁOWA – ZSP
- Daniel Stabiński i Jakub Szczygielski – WARSZAWA – ZSG im. prof. E. Pijanowskiego
- Cyprian Fijałkowski i Patryk Ulbrych – BOLESŁAWIEC – ZSOiZ im.mjra. Henryka Sucharskiego
- Krzysztof Ozga i Martyna Dybał – BOLESŁAWIEC – ZSOiZ im.mjra. Henryka Sucharskiego.
KATEGORIA – KUCHARZE PROFESJONALNI
- Arkadiusz Dziakowski i Dawid Skura – Restauracja Malarska 25 – WROCŁAW
- Dawid Konior i Bartosz Puchałka – Restauracja Miodowa 8 – WADOWICE
- Kamil Filipski i Bartosz Murwski – Garden Culinary Team – WARSZAWA
- Dawid Klimaniec i Grzegorz Miśta – Gastronomiczny Punkt G Team – PSZCZYNA
- Piotr Pyczot i Kamil Gajda – Restauracja Carska – BIAŁOWIEŻA
- Jakub Rusinek i Jacek Pałys – Restauracja Oranżeria – RZESZÓW
- Tomasz Janczewski i Piotr Pawłowski – Restauracja Delight – ŁÓDŹ
- Dmitri Petriv i Paulina Pustelnik – Paula i Dima – BIELSKO-BIAŁA.
KATEGORIA – KUCHARZE PROFESJONALNI – EKIPY REZERWOWE
- Piotr Polak i Krystian Masny – Dwa Zbóje – GOCZAŁKOWICE ZDRÓJ
- Sławomir Saguła i Kacper Chorąziak – Nosalowy Dwór Resort & SPA – ZAKOPANE.
Odpowiadając na często zadawane pytanie, Organizatorzy Konkursu informują:
Do przygotowania dania głównego należy wykorzystać dowolne polskie grzyby leśne.
Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia swojego udziału w Konkursie (drogą elektroniczną na adres:
szczygielski.piotr@interia.pl) w terminie do dnia
6 listopada 2016 roku. Brak potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie w wyznaczonym czasie, skutkować będzie dyskwalifikacją drużyny i zastąpieniem jej ekipą rezerwową.
Na przygotowanie dań Konkursowych uczestnicy maja 90 minut. Przedmiotem Konkursu jest przekąska ciepła lub zimna (6 porcji) i danie główne (6 porcji). Przekąską ma być pasztet w autorskiej odsłonie (dopuszczalne jest przywiezienie wcześniej przygotowanego pasztetu). Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
- stek bavette (kucharze profesjonalni)
- polędwiczka wieprzowa (uczniowie szkół gastronomicznych)
- grzyby suszone i/lub mrożone
- miód
- owocowe runo leśne (jagody, maliny, jeżyny...).
Organizator na każdym stanowisku Konkursowym zapewnia :
- talerze do przekąski - 6 szt. (zalecane przez Organizatorów Konkursu)
- talerze do dania głównego - 6 szt. (zalecane przez Organizatorów Konkursu)
- stół roboczy
- stół roboczy ze zlewem
- stół prezentacyjny
- piec konwekcyjno-parowy + GN-y
- kuchenkę indukcyjną jednopłytową - 2 szt.
- pakowarka próżniowa (worki uczestnicy zabezpieczają we własnym zakresie) - 1 szt./3 stanowiska
- dodatkowe gniazda prądu - 3 szt.
Niezbędny sprzęt potrzebny do przygotowania dań konkursowych, porcelanę do prezentacji potraw, garnki i patelnie (przystosowane do kuchenek indukcyjnych), drobny sprzęt kuchenny, itp. każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 6 listopada 2016 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:
- stek bavette - 1000 g (kucharze profesjonalni)
- polędwiczka wieprzowa - 1000 g (uczniowie szkół gastronomicznych)
- Grzyby suszone - 50 g (mix)
- Grzyby mrożone - 200 g (mix)
- Miód - 100 g
- Maliny mrożone - 200 g
- Jagody mrożone - 200 g.
Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą). Organizator Konkursu dopuszcza przywiezienie ze sobą produktów obowiązkowych w formie nieprzetworzonej.
Wszystkim ekipom kucharskim, które nie zakwalifikowały się do VI edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich Ale pasztet! serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań Konkursowych, jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w przyszłorocznej VII edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich Ale pasztet! Kliczków 2017.
Sponsor strategiczny:
IGLOTEX,
Unilever Food Solutions
Sponsor główny:
gastropolis.pl,
HENDI,
Sokołów
Sponsorzy:
Winterhalter, Hamilton Beach, kitle.pl,
Zeelandia, Limito, SAGA,
Unifreeze, Chopin VODKA, Baziółka, PANESCO FOOD.COM, Fine Dine, 1900 CULINARY INGREDIENTS FOR CHEFS EVER SINCE.
Patronat Medialny nad konkursem objął portal
Do pobrania:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.