Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Celem konkursu kulinarnego jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością oraz promowanie producentów polskiej żywności.
Zwycięzcy konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2014.
Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 31 maja 2014 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.
Konkurs będzie rozgrywany w dwóch kategoriach:
- Kucharze profesjonalini
- Uczniowie Szkół Gastronomicznych.
Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej:
Przekąska zimna lub gorąca:
- jesiotr (filet ze skórą)
- owoc agrestu
- jogurt gęsty typu greckiego.
Danie główne:
- golonka ze sztuk QAFP cała
- ziemniaki polskie
- chrzan pospolity (korzeń)
- dowolny ser pleśniowy Firmy Lazur.
Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników konkursu, listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia
15 maja 2014 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:
- jesiotr (filet ze skórą) - ok. 700 g
- owoc agrestu - ok. 500g
- jogurt typu greckiego - ok. 300g
- golonka ze sztuk QAFP (cała) - 5 szt. Ad ok. 500g
- ser pleśniowy Firmy Lazur - ok.300 g
- chrzan pospolity (korzeń) - ok. 100g.
Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie -
30 maja 2014 r. - celem przygotowania do konkursu. Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych, każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator zapewnia:
- nocleg i wyżywienie dla dwuosobowych ekip startujących w konkursie
- piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko
- grill gazowy – 1 szt./na stanowisko
- kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko
- pakowarka próżniowa – 1 szt./na 2 stanowiska
- cyrkulator sous vide – 1 szt./na stanowisko
- stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko
- stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko.
Organizatorzy udostępniają różnież do dyspozycji uczestników
talerze firmy
TOM-GAST.
Wszystkie ekipy kucharskie, które zakwalifikowały się do
VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś do dnia
15 maja 2014 roku, powinny dokonać potwierdzenia uczestnictwa w konkursie. Potwierdzenie należy przesłać drogą elektroniczną na adres:
szczygielski.piotr@interia.pl
Nienadesłanie potwierdzenia w wyznaczonym terminie spowoduje wykluczenie ekipy z konkursu i zastąpienie jej ekipom rezerwową. Organizatorzy przypominają jednocześnie, że z dniem 15 maja 2014 roku upływa termin nadsyłania listy zapotrzebowania obowiązkowych produktów konkursowych.
Lista uczestników Konkursu
Spośród nadesłanych zgłoszeń Kapituła VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś do udziału zakwalifikowała następujące ekipy kucharskie:
KATEGORIA PROFESJONALIŚCI
1. Adam Psurski i Kacper Nowak – POZNAŃ – Restauracja MOMO
2. Jakub Kubiak i Marcin Gajowniczek – GDAŃSK – Ristorante La Cucina
3. Kamil Zacharek i Jakub Biskup – KATOWICE – Hotel Monopol
4. Bartosz Patrycy i Marcin Galik – WARSZAWA – Hilton Hotels & Convetion Centre
5. Michał Muśnicki i Marek Kropielnicki – PRUSZKÓW – Restauracja Kociołek
6. Grzegorz Bartoszek i Marta Kloc – RZESZÓW – Hotel Ambasadorski
7. Piotr Turkowski i Konrad Kurzajewski – POZNAŃ – Hotel Moderno/Kaliski
8. Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek – WARSZAWA – Restauracja Amber Room
9. Paweł Odrzygóźdź i Kamil Mamerski – WARSZAWA – Hotel Westin
10. Piotr Krogulec i Kamil Szulc – BEŁCHATÓW – Restauracja Jan
KATEGORIA PROFESJONALIŚCI - EKIPY REZERWOWE
1. Cezary Powała i Adrian Głowala – WARSZAWA – Salon Kulinarny
2. Łukasz Kurek i Sebastian Kozik – PSZCZYNA – Restauracja Wodna Wieża
3. Adam Lubomski i Marcin Smolarczyk – GOLUB-BOBRZYŃ – Hotel Restauracja VABANK
KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
1. Patryk Willich i Małgorzata Skierka – KOŚCIERZYNA – PZS nr 1 (ul. Sikorskiego)
2. Maciej Małecki i Michał Socha – WARSZAWA – ZSG (ul. Poznańska)
3. Sebastian Błażejowski i Konrad Sowa – RZESZÓW – ZSG
4. Sylwia Paszkiewicz i Konrad Gołos – WARSZAWA – TG-H nr 2 (ul. Majdańska)
5. Kamil Pytkowski i Piotr Archiciński – WARSZAWA – THG nr 1 (ul. Poznańska)
6. Miłosz Planer i Robert Szarek – BYDGOSZCZ – TG
7. Marcin Gerasik i Dawid Bielecki – POMIECHÓWEK – ZSP
8. Bartłomiej Tomicki i Piotr Tekliński – PUŁTUSK – ZS im. Bolesława Prusa
9. Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki – WARSZAWA – TG-H nr 2 (ul. Majdańska)
10. Damian Kamiński i Anna Król – WAŁBRZYCH – ZS nr 7
KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH - EKIPY REZERWOWE
1. Magdalena Piętka i Michał Krzywiec – OTWOCK – ZSE-G
Wszystkim ekipom kucharskim, które nie zakwalifikowały się do VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań konkursowych. Jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w przyszłorocznej VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.
godz. 20:00 do 23:00 – kolacja w Tawernie nad brzegiem Narwi