Florystyka kulinarna będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. W czasie wydarzenia odbędzie się również konkurs florystyczny.
Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia, jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych i ziół. W tegorocznym menu pojawią się potrawy orientalne i nie tylko. Degustować będzie można kwiatowe zupy, sałatki czy desery. O to aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.
W świat kuchni kosmetycznej wprowadzi nas Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki. Podczas tegorocznej edycji festiwalu nie zabraknie również pokazów carvingu oraz porad dietetycznych.
W czasie festiwalu prezentowane zostaną nie tylko sposoby wykorzystania kwiatów jadalnych, ale i również ich uprawy. Specjaliści z firmy PlantiCo - Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Zielonki Sp. z o.o. Zakład Hodowlano Nasienny POLAN opowiedzą o tym jak we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne. Prelekcje prowadzone będą na scenie głównej, a indywidualnych porad będzie można zaczerpnąć na stoisku u wystawcy.
Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w animacjach przygotowanych przez Samorządowe Centrum Kultury w Sarbinowie. Festiwal to również niezwykli wystawcy. W tym roku ponad 40 wystawców zaprezentuje swoje specjały. Lokalni producenci pochwalą się najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. Do tegorocznej edycji ponownie dołączy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z programem Polska Smakuje.