Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Elmak
Baziółka
Frogut
Hello Coffee
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
V Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych


Już po raz piąty w Ogrodach Hortulus Spectabilis będzie można poznać oryginalne smaki kwiatów jadalnych. Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych  odbędzie się 11-12 lipca, pod hasłem: Kwiatowy smak orientu.

Zgodnie z tematem przewodnim festiwalu w Ogrodach Spectabilis zaprezentowany zostanie nowy ogród – Ogród kwiatów orientu. W założeniu zaprezentowane zostaną jadalne kwiaty orientalne takie jak: liliowce, orchidee czy aksamitki. Plenerowe prelekcje w ogrodach kwiatów jadalnych poprowadzi dr hab. Agnieszka Krzemińska – kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dr Krzemińska jest międzynarodowym sędzią florystyki, jej niezwykły kunszt podziwiać będzie można podczas pokazów florystycznych.
 


Florystyka kulinarna będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. W czasie wydarzenia odbędzie się również konkurs florystyczny.

Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia, jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych i ziół. W tegorocznym menu pojawią się potrawy orientalne i nie tylko. Degustować będzie można kwiatowe zupy, sałatki czy desery. O to aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.

W świat kuchni kosmetycznej wprowadzi nas Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki. Podczas tegorocznej edycji festiwalu nie zabraknie również pokazów carvingu oraz porad dietetycznych.

W czasie festiwalu prezentowane zostaną nie tylko sposoby wykorzystania kwiatów jadalnych, ale i również ich uprawy. Specjaliści z firmy PlantiCo - Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Zielonki Sp. z o.o. Zakład Hodowlano Nasienny POLAN opowiedzą o tym jak we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne. Prelekcje prowadzone będą na scenie głównej, a indywidualnych porad będzie można zaczerpnąć na stoisku u wystawcy.

Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w animacjach przygotowanych przez Samorządowe Centrum Kultury w Sarbinowie. Festiwal to również niezwykli wystawcy. W tym roku ponad 40 wystawców zaprezentuje swoje specjały. Lokalni producenci pochwalą się najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. Do tegorocznej edycji ponownie dołączy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z programem Polska Smakuje.
 
źródło: https://www.hortulus-spectabilis.com.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System Internorga InEwi
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000