W dniu 27 kwietnia 2019 roku na Rzeszowskim Rynku odbędzie się 5. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej, który jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2019.
Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Uczestnicy Festiwalu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami.
Przedmiotem Festiwalu jest danie główne i deser. Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
- Comber z sarny
- Olej z esencją masła.
Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji deser. Obowiązkowymi produktami do przygotowania deseru są:
- Owocowe runo leśne
- Sery długodojrzewający Skarby Serowara - Bursztyn, Rubin i Szafir
- Produkty CHEFS CULINAR
- Aromat – do wyboru (jaśmin, grzyby suszone, sosna, lipa , poziomka).
- Produkty liofilizowane – do wyboru (puder z pomidora, groszek i malina liofilizowana).
Organizatorami V Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej Waldemar Hołówka - Fundacja Klubu Szefów Kuchni i Janusz Pyra z ramienia Hotelu Bristol w Rzeszowie. Festiwal organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt Waldemar Hołówka 609 548 355 lub Janusz Pyra tel. 602 392 274. Festiwal ma zasięg ogólnopolski i ma charakter imprezy otwartej.
Do pobrania:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.