5. edycja Grzybobrania dla Gastronomii odbędzie się 10-12 września na Kaszubach w Hotelu Mistral Sport**** w Gniewinie. Na wydarzenie zaprasza Chef Sławomir Miotk.
„Grzybobranie dla Gastronomii” ma na celu promocję całego środowiska gastronomicznego i turystycznego. Wydarzenie to skierowane jest do szefów kuchni, cukierni, kucharzy, regionalnych rzemieślników, artystów czy szkół gastronomicznych.
Program:
Warsztaty kulinarne, w postaci live cooking, gdzie szefowie kuchni i kucharze przygotowują dania wspólnie z uczniami szkół gastronomicznych na produktach od partnerów.
II konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych pod hasłem „Grzyby” na zasadzie Black box. W konkursie będą uczestniczyć wybrane 4 szkoły. Odbędą się dwie konkurencje: pierwsza to gotowanie, a druga – sprawność fizyczna w temacie gastronomicznym. Zgłoszenia do konkursu kulinarnego można wysyłać do 30 czerwca.
Prezentacje firm partnerskich.
Prezentacje różnych regionalnych rzemieślników, artystów związanych bezpośrednio z gastronomią i turystyki.
I Mistrzostwa Polski w piłce nożne branży gastro – mecz Kucharze vs Reszta Świata.
W zeszłym roku zaproszonych zostało 80 kucharzy i cukierników z całej Polski. W ubiegłorocznej[1]edycji Grzybobrania wzięli udział także regionalni rzemieślnicy, koła gospodyń wiejskich, lokalni artyści ludowi oraz firmy z branży turystycznej, okoliczni restauratorzy, właściciele hoteli i pensjonatów oraz szefowie kuchni z pobliskiego terenu.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.