Spieszymy z informacją, że dnia 6 lipca 2019 w Hotelu 3 Wyspy w Świnoujściu, odbyła się XVI edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich.
W tym roku zadaniem uczestników było przygotowanie:
1. Zakąski z wykorzystaniem BAVETTE firmy SOKOŁÓW w wersji fine dining, serwowanej na porcelanie Fine Dine,
2. Dania głównego z wykorzystaniem polędwicy z dorsza, w dwóch wersjach:
- FINE DINING – z dodatkiem ziemniaczanego puree FARM FRITES, oleju z esencją masła KRUSZWICA oraz Serka Mascarpone MLEKOVITA, na porcelanie Fine Dine.
- STREET FOOD – z dodatkiem frytki chłodzonej 12 min FARM FRITES oraz oleju z esencją masła KRUSZWICA, w pojemnikach jednorazowych.
W konkursie XVI Dorszowych Żniw udziało wzieło 8 ekip:
1. Tomasz Jabłoński i Radosław Nyc / Restauracja Sand{acz} / Sand Hotel **** / Kołobrzeg
2. Hubert Misterkiewicz i Kamil Sodo / Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA&Wellness **** / Busko Zdrój
3. Paweł Zieliński i Marcin Żbikowski / Polish BBQ Team
4. Fabian Budnik i Mariusz Rybka / Hotel OLIMP Business & Spa / Wejherowo
5. Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki / Restauracja Warszawska / Hotel Centrum / Sosnowiec
6. Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda / Restauracja Sowa / Bydgoszcz
7. Damian Grządko i Paweł Rostkowski / Dobry Hotel / Gdańsk
8. Jakub Nowak Weronika Nowacka / Memo at Home / Osielsko.
Zmagania ekip oceniało jury w składzie:
- Krzysztof Gradzewicz (przewodniczący),
- Kurt Scheller,
- Andrzej Polan,
- Giancarlo Russo,
- Grzegorz Kazubski,
- Janusz Profus,
- Ireneusz Koniuszek,
- Adam Dmyterko,
- Grzegorz Parczewski,
- Łukasz Konik,
- Dariusz Ratuszniak,
- Tomasz Szydzikowski,
- Sebastian Cichy,
- Łukasz Lewandowski,
- Przemysław Langowski,Piotr Sabala.
Dorszowe Żniwa 2019 zwyciężyli Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki / Restauracja Warszawska / Hotel Centrum / Sosnowiec.
Drugie miejsce zdobyli Paweł Zieliński i Jacek Schliske / Polish BBQ Team.
Trzecie miejsce otrzymali Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda / Restauracja Sowa / Bydgoszcz.
Organizatorami mistrzostw byli Krzysztof Szulborski, przy współpracy ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich oraz Krzysztofem Wierzbą i Beata Białkowską wraz z Hotelem Trzy Wyspy w Świnoujściu.
Zdjęcia: HOTEL & SPA "Trzy Wyspy" Świnoujście Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|