Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Warsztaty i szkolenia z przygotowania potraw z Grill i Barbecue - WOŁOWINA


Zapraszamy na warsztaty i szkolenia w ramach kwalifikacji zawodowej Przygotowanie potraw z Grill i Barbecue (BBQ) Kucharz Grill i Barbecue - (Kod kwalifikacji w ZSK: 3C812000025). Tematem głównym szkoleń będzie Polska Wołowina.
 

Podstawowym produktem zastosowanym w szkoleniu będzie Polska Wołowina – ras mięsnych. Przeważająca większość polskich restauratorów oraz gospodyń domowych skupia się na najbardziej popularnych metodach obróbki mięsa wołowego jak gotowanie, pieczenie, smażenie, wykorzystując klasyczne źródła temperatury a mianowicie energii elektrycznej bądź gazu. Skupiając się tylko na tych najbardziej popularnych elementach nie wykorzystują do końca potencjału jaki drzemie w innych mniej popularnych elementach mięsa wołowego takich jak – łata wołowa - brisket, żebro wołowe, baweta itp. Bardzo widocznym problemem wśród polskich specjalistów związanych z żywieniem jest mała wiedza o innych sposobach przygotowania i obróbkach termicznych jakimi są grillowanie i barbecue. Skutkiem braku w/w wiedzy jest mało urozmaicona oferta potraw z mięsa wołowego w lokalach gastronomicznych oraz gospodarstwach domowych. Celem szczególnym w trakcie szkolenia jest zwiększenie  zarówno dla konsumentów jak i producentów na temat walorów odżywczych i prozdrowotnych w zrównoważonej diecie.
 
 
Wykorzystanie mało stosowanych wołowych elementów kulinarnych ma za zadanie zwiększenia zapotrzebowania na te elementy a tym samym zwiększyć konsumpcję wołowiny. Zajęcia prowadzą wysokiej klasy specjaliści w zakresie przygotowania dań z grilla i barbecue ( bbq), uczestniczący w wielu światowych konkursach kulinarnych w Polsce i na Świecie.
 
Terminy najbliższych warsztatów i szkoleń
 
Dotyczy: szkolenia domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD z zakresu: przygotowania dań z Grilla Bbq i Wędzenia oraz Masarstwa Tradycyjnego

I Termin:  20-21.01.2022 r.:
Szkolenie/warsztaty celowe – dedykowane           
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
                    Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Miejsce: Sopot 81- 713, Aquapark Sopot Sp. z o. o. ,  ul. Zamkowa Góra 3.
Formularz zgłoszeniowy
                    
II Termin:  16-17.02 2022 r:
Szkolenie /warsztaty celowe/ dedykowane                  
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
                    Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Miejsce: Biskupiec 11-300, Hotel Słoneczny Brzeg, ul. Rukławki 100.
Formularz zgłoszeniowy

III Termin : 23-24.02.2022 r. :
Szkolenie/ warsztaty celowe/ dedykowane                      
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
                     Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Miejsce: Warszawa Falenty 05-090, Ośrodek Konferencyjno- Szkoleniowy 4 Żywioły, ul. Aleja Hrabska 4
Formularz zgłoszeniowy
                                                  
IV. Termin: 21-22.04.2022 r. :
Szkolenie/ warsztaty  celowe/ dedykowane    
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
                     Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Miejsce:  Ostrołęka 07-410, „Zakłady Mięsne PEKPOL Ostrołęka”, ul. Przemysłowa 31.
Formularz zgłoszeniowy

Zarys realizacji przedsięwzięcia:
Od wielu lat w życiu społecznym modnym stał się grill. Przygotowanie dań z grilla stało się atrakcją spotkań towarzyskich. Ogólnie mówiąc:
  1. Grillowanie: jest to obróbka termiczna produktów bezpośrednio nad ogniem w wysokiej temperaturze w krótkim czasie.
  2. Wyższą formą takiej obróbki termicznej jest metoda stosowana Barbecue ( Bbq ). Charakterystyką tej metody jest to, że źródło temperatury jest poza miejscem obróbki termicznej. Inaczej mówiąc: barbecue ( BBQ ) – jest to obróbka termiczna w niskiej temperaturze długo pod przykryciem.
Główną zasadą stosowaną w tych metodach jest źródło temperatury powstające z drewna lub węgla drzewnego. W metodach tych powstaje poza smakami z stosowanych przypraw, dodatkowy smak z aromatu dymu. Może on być dodatkową zaletą, ale źle zastosowany może okazać się szkodliwy dla zdrowia- groźny czad. Między innymi dlatego na podstawie Obwieszczenia Ministra Rozwoju z dnia 25 maja 2020 roku ( Monitor Polski, Dziennik Urzędowy Rzeczypospolitej Polskiej, Warszawa, dnia 3 czerwca 2020, Poz. 482 ) powstała zasadność włączenia do kwalifikacji rynkowej „Przygotowanie potraw z grilla i barbecue” do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji co wiąże się do powstania nowego zawodu „Kucharz Grill i Barbecue”.

ZDOBĄDŹ ZAWÓD!!!!

Naprzeciw Państwa oczekiwaniom, Firma Cons- Med Sp. z o. o. Decyzją Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 13 kwietnia 2021 roku (Znak sprawy: DRP-IV.8321.3.2021) uzyskała uprawnienie do certyfikowania kwalifikacji „Przygotowanie potraw grilla i barbecue”. Przystępując do egzaminu uzyskują Państwo zawód i Certyfikat Państwowy honorowany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i wszystkie państwa Unii Europejskiej.

Nabycie kwalifikacji „Przygotowanie potraw grill i barbecue” znacząco zwiększy szanse na wysoką jakość obsługi w polskich restauracjach oraz innych lokalach gastronomicznych, a jednocześnie efektywne funkcjonowanie tych przedsiębiorstw i rozwój firmy. Profesjonaliści gwarantują bowiem oczekiwany przez gości poziom usług, rozwój firmy i realizację oczekiwań finansowych inwestora. Zawód „Kucharz Grill i Barbecue” zwiększy także przejrzystość kompetencji pracowników kuchni restauracyjnej i klarowne określenie ich umiejętności. Ułatwiony zostanie proces rekrutacji zarówno dla pracodawcy (będzie mógł w sposób jasny i klarowny ocenić potrzeby w swoim lokalu), a także dla osoby posiadającej kwalifikacje (będzie mogła wykazać swoją specjalizację – posiadanie odrębnej umiejętności nie uwzględnionej w innych kwalifikacjach).

Tematyka szkolenia:

1. Bezpieczeństwo i higiena pracy w obsłudze urządzeń do obróbki termicznej przy zastosowaniu urządzeń typu: grilli, wędzarnie, grillo-wędzarnie, rożna, piece chlebowe, ogniska itp.
2. Omówienie budowy oraz instrukcja obsługi urządzeń do obróbki termicznej:
  • Grille
  • Wędzarnie
  • Grillo-Wędzarnie typu „SMOKER”
3. Sprawianie oraz przechowywanie produktów spożywczych stosowanych w obróbkach termicznych dostosowanych do przepisów HACAP.
4. WWA – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Znaczenie i zagrożenia.
5. Praktyki produkcyjne GHP i GMP oraz system HACCP.
6. Bezpieczeństwo i jakość mięsa.
7. Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności.
8. Rejestracja i prowadzenie działalności w ramach MOL, SB, RHD.
9. Peklowanie i marynowanie produktów przeznaczonych do obróbki termicznej metodami: grillowania, barbecue (BBQ), wędzenie, pieczenie – teoria
10. Obróbka termiczna produktów różnymi metodami:
  • Grillowanie
  • Barbecue ( bbq )
  • Wędzenie metodą: na zimno, na ciepło, na gorąco.
  • Pieczenie
11. Rodzaje oraz zastosowanie drewna opałowego podczas obróbek termicznych różnymi metodami: grillowania. Bbq oraz wędzenia.
12. Praktyczne zajęcia dotyczący peklowania i marynowania produktów poznanymi metodami.
13. Praktyczne zajęcia dotyczące obróbek termicznych metodami : grillowanie, barbecue (bbq ), wędzenie metodami na zimno, na ciepło, na gorąco.
14. Zasady postępowania oraz logistyka doboru oraz przygotowania potraw w obsłudze dużych imprez cateringowych.
15. Szkolenie z zakresu masarstwa tradycyjnego- dla działalności MOL i RHD.

KUCHARZ GRILL i BBQ
KUCHARZ GRILL i BBQ
Państwowy kurs kwalifikacyjny z egzaminem zawodowym!

GRUPY OSÓB, które mogą być zainteresowane uzyskaniem kwalifikacji:

Kwalifikacja „Przygotowanie potraw grill i barbecue” skierowana jest do:
  • Absolwentów szkół o profilu gastronomicznym
  • Absolwentów szkół o profilu hotelarskim
  • Absolwentów szkół o profilu turystycznym
  • Absolwentów liceów ogólnokształcących
  • Studentów wyższych uczelni o profilach związanych z żywieniem i przetwarzaniem żywności
  • Studentów wyższych uczelni o profilu turystycznym
  • Osób posiadających kompetencje w zakresie przygotowania potraw z grill i barbecue, a nieposiadających formalnego ich potwierdzenia
  • Osób prowadzących działalność gospodarczą o profilu gastronomicznym, hotelarskim itp.
  • Osób prowadzących działalność turystyczną na obszarach wiejskich.

Wymagane kwalifikacje poprzedzające: BRAK
Typowe możliwości wykorzystania kwalifikacji:
Osoba posiadająca kwalifikację „Przygotowanie potraw grill i barbecue” może podjąć pracę w hotelu, restauracji, karczmie, zajeździe jak również prowadzić własną działalność gospodarczą i świadczyć usługi innym punktom gastronomicznym. Ponadto osoba posiadająca kwalifikację może być zatrudniona przy obsłudze punktu/ stoiska grillowego podczas imprez plenerowych, festynów i imprez okolicznościowych (np. wesel).
 
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast Belfood HAGEA
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000