Zapraszamy na warsztaty i szkolenia w ramach kwalifikacji zawodowej Przygotowanie potraw z Grill i Barbecue (BBQ) Kucharz Grill i Barbecue - ((Kod kwalifikacji w ZSK: 3C812000025). Tematem głównym szkoleń będzie Polska Wieprzowina.
Głównym produktem użytym do szkolenia będzie polska wieprzowina – różnych tradycyjnych ras mięsnych. W celu przedstawienia walorów smakowych i kulinarnych wieprzowiny w trakcie zajęć zaprezentowane zostaną różne techniki marynowania oraz obróbki termicznej mało znanych elementów kulinarnych, metodami grill i barbecue (Bbq).Wykorzystanie mało stosowanych wieprzowych elementów kulinarnych ma za zadanie zwiększenia zapotrzebowania na te elementy a tym samym zwiększyć konsumpcję mięsa wieprzowego.
Zajęcia prowadzą wysokiej klasy specjaliści w zakresie przygotowania dań z grilla i barbecue ( bbq), uczestniczący w wielu światowych konkursach kulinarnych w Polsce i na Świecie.
Terminy najbliższych warsztatów i szkoleń
I Termin : 22-23.01.2022 r :
Szkolenie: /warsztaty celowe – dedykowane
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
Miejsce: Sopot 81- 713, Aquapark Sopot Sp. z o. o. , ul. Zamkowa Góra 3.
Formularz zgłoszeniowy
II Termin: 28-29.01. 2022 r.:
Szkolenie: /warsztaty celowe/ dedykowane
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
Miejsce: 89-200 Szubin, Hotel & Restauracja „ALBATROS”, ul. Nadbrzeżna 10, Wąsosz
Formularz zgłoszeniowy
III Termin: 25-26.02.2022 r.:
Szkolenie: / warsztaty celowe/ dedykowane
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
Miejsce: Warszawa Falenty 05-090, Ośrodek Konferencyjno- Szkoleniowy 4 Żywioły, ul. Aleja Hrabska 4
Formularz zgłoszeniowy
IV. Termin: 26,27. 04. 2022 r.:
Szkolenie: / warsztaty celowe/ dedykowane
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
Miejsce: 75-240 Koszalin, Restauracja FREGATA, ul. Podgrodzie 1A.
Formularz zgłoszeniowy
Zarys realizacji przedsięwzięcia:
Od wielu lat w życiu społecznym modnym stał się grill. Przygotowanie dań z grilla stało się atrakcją spotkań towarzyskich. Ogólnie mówiąc:
- Grillowanie: jest to obróbka termiczna produktów bezpośrednio nad ogniem w wysokiej temperaturze w krótkim czasie.
- Wyższą formą takiej obróbki termicznej jest metoda stosowana Barbecue ( BBQ ). Charakterystyką tej metody jest to, że źródło temperatury jest poza miejscem obróbki termicznej. Inaczej mówiąc: barbecue ( BBQ ) – jest to obróbka termiczna w niskiej temperaturze długo pod przykryciem.
|
|
Główną zasadą stosowaną w tych metodach jest źródło temperatury powstające z drewna lub węgla drzewnego. W metodach tych powstaje poza smakami z stosowanych przypraw, dodatkowy smak z aromatu dymu. Może on być dodatkową zaletą, ale źle zastosowany może okazać się szkodliwy dla zdrowia - groźny czad. Między innymi dlatego na podstawie Obwieszczenia Ministra Rozwoju z dnia 25 maja 2020 roku ( Monitor Polski, Dziennik Urzędowy Rzeczypospolitej Polskiej, Warszawa, dnia 3 czerwca 2020, Poz. 482 ) powstała zasadność włączenia do kwalifikacji rynkowej „Przygotowanie potraw z grilla i barbecue” do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji co wiąże się do powstania nowego zawodu „Kucharz Grill i Barbecue”.
ZDOBĄDŹ ZAWÓD!!!!
Naprzeciw Państwa oczekiwaniom, Firma Cons- Med Sp. z o. o. Decyzją Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 13 kwietnia 2021 roku (Znak sprawy: DRP-IV.8321.3.2021) uzyskała uprawnienie do certyfikowania kwalifikacji „Przygotowanie potraw grilla i barbecue”. Przystępując do egzaminu uzyskują Państwo zawód i Certyfikat Państwowy honorowany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i wszystkie państwa Unii Europejskiej.
Nabycie kwalifikacji „Przygotowanie potraw grill i barbecue” znacząco zwiększy szanse na wysoką jakość obsługi w polskich restauracjach oraz innych lokalach gastronomicznych, a jednocześnie efektywne funkcjonowanie tych przedsiębiorstw i rozwój firmy. Profesjonaliści gwarantują bowiem oczekiwany przez gości poziom usług, rozwój firmy i realizację oczekiwań finansowych inwestora. Zawód „Kucharz Grill i Barbecue” zwiększy także przejrzystość kompetencji pracowników kuchni restauracyjnej i klarowne określenie ich umiejętności. Ułatwiony zostanie proces rekrutacji zarówno dla pracodawcy (będzie mógł w sposób jasny i klarowny ocenić potrzeby w swoim lokalu), a także dla osoby posiadającej kwalifikacje (będzie mogła wykazać swoją specjalizację – posiadanie odrębnej umiejętności nie uwzględnionej w innych kwalifikacjach).
Tematyka szkolenia:
1. Bezpieczeństwo i higiena pracy w obsłudze urządzeń do obróbki termicznej
przy zastosowaniu urządzeń typu: grilli, wędzarnie, grillo-wędzarnie, rożna,
piece chlebowe, ogniska itp.
2. Omówienie budowy oraz instrukcja obsługi urządzeń do obróbki termicznej:
a. Grille
b. Wędzarnie
c .Grillo-Wędzarnie typu „SMOKER”
3. Sprawianie oraz przechowywanie produktów spożywczych stosowanych w obróbkach termicznych dostosowanych do przepisów HACAP.
4. WWA – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Znaczenie i zagrożenia.
5. Praktyki produkcyjne GHP i GMP oraz system HACCP.
6. Bezpieczeństwo i jakość mięsa.
7. Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności.
8. Rejestracja i prowadzenie działalności w ramach MOL, SB, RHD.
9. Peklowanie i marynowanie produktów przeznaczonych do obróbki termicznej metodami: grillowania, barbecue (BBQ), wędzenie, pieczenie. – teoria
10. Obróbka termiczna produktów różnymi metodami:
a. Grillowanie
b. Barbecue ( bbq )
c. Wędzenie metodą: na zimno, na ciepło, na gorąco.
d. Pieczenie
11. Rodzaje oraz zastosowanie drewna opałowego podczas obróbek termicznych różnymi metodami: grillowania. Bbq oraz wędzenia.
12. Praktyczne zajęcia dotyczący peklowania i marynowania produktów poznanymi metodami.
13. Praktyczne zajęcia dotyczące obróbek termicznych metodami : grillowanie, barbecue (bbq ), wędzenie metodami na zimno, na ciepło, na gorąco.
14. Zasady postępowania oraz logistyka doboru oraz przygotowania potraw w obsłudze dużych imprez cateringowych.
15. Szkolenie z zakresu masarstwa tradycyjnego- dla działalności MOL i RHD
KUCHARZ GRILL i BBQ
Państwowy kurs kwalifikacyjny z egzaminem zawodowym!
GRUPY OSÓB, które mogą być zainteresowane uzyskaniem kwalifikacji:
Kwalifikacja „Przygotowanie potraw grill i barbecue” skierowana jest do:
- Absolwentów szkół o profilu gastronomicznym
- Absolwentów szkół o profilu hotelarskim
- Absolwentów szkół o profilu turystycznym
- Absolwentów liceów ogólnokształcących
- Studentów wyższych uczelni o profilach związanych z żywieniem i przetwarzaniem żywności
- Studentów wyższych uczelni o profilu turystycznym
- Osób posiadających kompetencje w zakresie przygotowania potraw z grill i barbecue, a nieposiadających formalnego ich potwierdzenia
- Osób prowadzących działalność gospodarczą o profilu gastronomicznym, hotelarskim itp.
- Osób prowadzących działalność turystyczną na obszarach wiejskich.
Wymagane kwalifikacje poprzedzające: BRAK
Typowe możliwości wykorzystania kwalifikacji:
Osoba posiadająca kwalifikację „Przygotowanie potraw grill i barbecue” może podjąć pracę w hotelu, restauracji, karczmie, zajeździe jak również prowadzić własną działalność gospodarczą i świadczyć usługi innym punktom gastronomicznym. Ponadto osoba posiadająca kwalifikację może być zatrudniona przy obsłudze punktu/ stoiska grillowego podczas imprez plenerowych, festynów i imprez okolicznościowych (np. wesel).
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.