Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Warsztaty i szkolenia z przygotowania potraw z Grillem i Barbecue - WIEPRZOWINA


Zapraszamy na warsztaty i szkolenia w ramach kwalifikacji zawodowej Przygotowanie potraw z Grill i Barbecue (BBQ) Kucharz Grill i Barbecue - ((Kod kwalifikacji w ZSK: 3C812000025). Tematem głównym szkoleń będzie Polska Wieprzowina.
 
Głównym produktem użytym do szkolenia będzie polska wieprzowina – różnych tradycyjnych  ras mięsnych. W celu przedstawienia walorów smakowych i kulinarnych wieprzowiny w trakcie zajęć zaprezentowane zostaną różne techniki marynowania oraz obróbki termicznej mało znanych elementów kulinarnych,  metodami grill i barbecue (Bbq).Wykorzystanie mało stosowanych wieprzowych elementów kulinarnych ma za zadanie zwiększenia zapotrzebowania na te elementy a tym samym zwiększyć konsumpcję mięsa wieprzowego.
 

Zajęcia prowadzą wysokiej klasy specjaliści w zakresie przygotowania dań z grilla i barbecue ( bbq), uczestniczący w wielu światowych konkursach kulinarnych w Polsce i na Świecie.

Terminy najbliższych warsztatów i szkoleń
 
I Termin :  22-23.01.2022 r :
Szkolenie: /warsztaty celowe – dedykowane           
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
                    Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
Miejsce:  Sopot 81- 713, Aquapark Sopot Sp. z o. o. ,  ul. Zamkowa Góra 3.
Formularz zgłoszeniowy
                 
II Termin:  28-29.01. 2022 r.:
Szkolenie:  /warsztaty celowe/ dedykowane                 
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
                     Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
Miejsce: 89-200 Szubin, Hotel & Restauracja „ALBATROS”, ul. Nadbrzeżna 10, Wąsosz
Formularz zgłoszeniowy

III Termin: 25-26.02.2022 r.:
Szkolenie:  / warsztaty celowe/ dedykowane                    
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
                    Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
Miejsce: Warszawa Falenty 05-090, Ośrodek Konferencyjno- Szkoleniowy 4 Żywioły, ul. Aleja Hrabska 4
Formularz zgłoszeniowy
                                                  
IV. Termin: 26,27. 04. 2022 r.:
Szkolenie:  / warsztaty  celowe/ dedykowane    
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
                     Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
Miejsce:  75-240 Koszalin, Restauracja FREGATA, ul. Podgrodzie 1A.
Formularz zgłoszeniowy

Zarys realizacji przedsięwzięcia:
Od wielu lat w życiu społecznym modnym stał się grill. Przygotowanie dań z grilla stało się atrakcją spotkań towarzyskich. Ogólnie mówiąc:
  1. Grillowanie: jest to obróbka termiczna produktów bezpośrednio nad ogniem w wysokiej temperaturze w krótkim czasie.
  2. Wyższą formą takiej obróbki termicznej jest metoda stosowana Barbecue ( BBQ ). Charakterystyką tej metody jest to, że źródło temperatury jest poza miejscem obróbki termicznej. Inaczej mówiąc: barbecue ( BBQ ) – jest to obróbka termiczna w niskiej temperaturze długo pod przykryciem.

Główną zasadą stosowaną w tych metodach jest źródło temperatury powstające z drewna lub węgla drzewnego. W metodach tych powstaje poza smakami z stosowanych przypraw, dodatkowy smak z aromatu dymu. Może on być dodatkową zaletą, ale źle zastosowany może okazać się szkodliwy dla zdrowia - groźny czad. Między innymi dlatego na podstawie Obwieszczenia Ministra Rozwoju z dnia 25 maja 2020 roku ( Monitor Polski, Dziennik Urzędowy Rzeczypospolitej Polskiej, Warszawa, dnia 3 czerwca 2020, Poz. 482 ) powstała zasadność włączenia do kwalifikacji rynkowej „Przygotowanie potraw z grilla i barbecue” do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji co wiąże się do powstania nowego zawodu „Kucharz Grill i Barbecue”.

ZDOBĄDŹ ZAWÓD!!!!

Naprzeciw Państwa oczekiwaniom, Firma Cons- Med Sp. z o. o. Decyzją Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 13 kwietnia 2021 roku (Znak sprawy: DRP-IV.8321.3.2021) uzyskała uprawnienie do certyfikowania kwalifikacji „Przygotowanie potraw grilla i barbecue”. Przystępując do egzaminu uzyskują Państwo zawód i Certyfikat Państwowy honorowany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i wszystkie państwa Unii Europejskiej.

Nabycie kwalifikacji „Przygotowanie potraw grill i barbecue” znacząco zwiększy szanse na wysoką jakość obsługi w polskich restauracjach oraz innych lokalach gastronomicznych, a jednocześnie efektywne funkcjonowanie tych przedsiębiorstw i rozwój firmy. Profesjonaliści gwarantują bowiem oczekiwany przez gości poziom usług, rozwój firmy i realizację oczekiwań finansowych inwestora. Zawód „Kucharz Grill i Barbecue” zwiększy także przejrzystość kompetencji pracowników kuchni restauracyjnej i klarowne określenie ich umiejętności. Ułatwiony zostanie proces rekrutacji zarówno dla pracodawcy (będzie mógł w sposób jasny i klarowny ocenić potrzeby w swoim lokalu), a także dla osoby posiadającej kwalifikacje (będzie mogła wykazać swoją specjalizację – posiadanie odrębnej umiejętności nie uwzględnionej w innych kwalifikacjach).
 
Tematyka szkolenia:
1.    Bezpieczeństwo i higiena pracy w obsłudze urządzeń do obróbki termicznej
przy zastosowaniu urządzeń typu: grilli, wędzarnie, grillo-wędzarnie, rożna,
piece chlebowe, ogniska itp.
2.    Omówienie budowy oraz instrukcja obsługi urządzeń do obróbki termicznej:
a. Grille
b. Wędzarnie
c .Grillo-Wędzarnie typu „SMOKER”
3.    Sprawianie oraz przechowywanie produktów spożywczych stosowanych w obróbkach termicznych dostosowanych do przepisów HACAP.
4.    WWA – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Znaczenie i zagrożenia.
5.    Praktyki produkcyjne GHP i GMP oraz system HACCP.
6.    Bezpieczeństwo i jakość mięsa.
7.    Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności.
8.    Rejestracja i prowadzenie działalności w ramach MOL, SB, RHD.
9.    Peklowanie i marynowanie produktów przeznaczonych do obróbki termicznej metodami: grillowania, barbecue (BBQ), wędzenie, pieczenie. – teoria
10.    Obróbka termiczna produktów różnymi metodami:
a. Grillowanie
b. Barbecue ( bbq )
c. Wędzenie metodą: na zimno, na ciepło, na gorąco.
d. Pieczenie
11.    Rodzaje oraz zastosowanie drewna opałowego podczas obróbek termicznych różnymi metodami: grillowania. Bbq oraz wędzenia.
12.    Praktyczne zajęcia dotyczący peklowania i marynowania produktów poznanymi metodami.
13.    Praktyczne zajęcia dotyczące obróbek termicznych metodami : grillowanie, barbecue (bbq ), wędzenie metodami na zimno, na ciepło, na gorąco.
14.    Zasady postępowania oraz logistyka doboru oraz przygotowania potraw w obsłudze dużych imprez cateringowych.
15.    Szkolenie z zakresu masarstwa tradycyjnego- dla działalności MOL i RHD


 KUCHARZ GRILL i BBQ
 Państwowy kurs kwalifikacyjny z egzaminem zawodowym!

GRUPY OSÓB, które mogą być zainteresowane uzyskaniem kwalifikacji:

Kwalifikacja „Przygotowanie potraw grill i barbecue” skierowana jest do:
  • Absolwentów szkół o profilu gastronomicznym
  • Absolwentów szkół o profilu hotelarskim
  • Absolwentów szkół o profilu turystycznym
  • Absolwentów liceów ogólnokształcących
  • Studentów wyższych uczelni o profilach związanych z żywieniem i przetwarzaniem żywności
  • Studentów wyższych uczelni o profilu turystycznym
  • Osób posiadających kompetencje w zakresie przygotowania potraw z grill i barbecue, a nieposiadających formalnego ich potwierdzenia
  • Osób prowadzących działalność gospodarczą o profilu gastronomicznym, hotelarskim itp.
  • Osób prowadzących działalność turystyczną na obszarach wiejskich.

Wymagane kwalifikacje poprzedzające: BRAK
Typowe możliwości wykorzystania kwalifikacji:
Osoba posiadająca kwalifikację „Przygotowanie potraw grill i barbecue” może podjąć pracę w hotelu, restauracji, karczmie, zajeździe jak również prowadzić własną działalność gospodarczą i świadczyć usługi innym punktom gastronomicznym. Ponadto osoba posiadająca kwalifikację może być zatrudniona przy obsłudze punktu/ stoiska grillowego podczas imprez plenerowych, festynów i imprez okolicznościowych (np. wesel).
 
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000