Przed nami kolejna edycja imprezy konkursowo-warsztatowej: Warsztaty regionalne z Mistrzem, które odbędą się 24 maja 2017 roku w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie. Tematem przewodnim jest Kuchnia Śląska i Śląska Cieszyńskiego.
Konkurs i warsztaty skierowane są do uczniów gastronomicznych szkół ponadgimnazjalnych i policealnych z terenu powiatu cieszyńskiego a także województwa śląskiego, Republiki Czeskiej.
Zadaniem uczestników konkursu będzie udział w quizie na temat zwyczajów i potraw regionalnych z terenu Śląska i Śląska Cieszyńskiego oraz wykonanie prostych potraw regionalnych. Następnie uczestnicy wezmą udział w warsztatach gastronomicznych prowadzonych przez profesjonalnego kucharza specjalizującego się w kuchni Śląskiej – WIESŁAWA AMBROS – założyciela i Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, dwukrotny Mistrz Polski w kuchni Śląskiej (2007 r. oraz 2008 r.). Po zakończeniu etapu konkursowego wszyscy uczestnicy otrzymają drobne upominki, dyplomy a laureaci nagrody rzeczowe ufundowane przez współorganizatorów.
Po krótkiej przerwie uczniowie wezmą udział w warsztatach z mistrzem, na których będą poznawać tajniki kuchni Śląskiej i Śląska Cieszyńskiego. Będą przygotowywać różne potrawy regionalne, a następnie odbędzie się ich degustacja.
Do pobrania:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.