Po kontynentalnych i narodowych selekcjach dwudziestu czterech najbardziej obiecujących szefów kuchni na świecie będzie walczyć o najwyższe trofeum w finale prestiżowego konkursu Bocuse d’Or, który odbędzie się w dniach 29-30 stycznia 2019 roku w Lyonie. Akademia Bocuse d'Or Poland po raz pierwszy będzie miała okazje zaprezentować się w strefie VIP CHEF'S VILLAGE.
Podczas Wielkiego Finału Bocuse d'Or i Coupe du Monde de la Patisserie w Lyonie, polscy szefowie kuchni pod batutą Adama Chrząstowskiego, Łukasza Konika, Tomasza Milewskiego i Michała Soliwody będą promować Polskę. Dumni z naszego dziedzictwa kulinarnego i kultury oraz świadomi wysokiej jakości rodzimych, regionalnych produktów będą rozsławiać tradycje i smaki Polski na arenie międzynarodowej. Tym większe budzi to emocje, gdyż pokażą polskie dobra narodowe wśród znakomitych, światowej sławy szefów kuchni jak: Jerome Bocuse, Alex Atala, Thomas Keller, Francois Adamski, Regis Marcon, Mauro Colagreco, Elena Arzak oraz wśród wielu innych autorytetów kulinarnych.
To szczególne wydarzenie, które odbywa się raz na dwa lata i skupia w jednym miejscu najznakomitsze nazwiska światowej gastronomii. To także niebywała możliwość i ogromna szansa dla Polski kulinarnej, by zaistnieć w pełnej krasie na międzynarodowej scenie gastronomicznej wzbudzając zainteresowanie profesjonalistów.
Zgodnie z regulaminem, szefem jury w finale Bocuse d'Or 2019 będzie zwycięzca poprzedniej edycji, amerykański szef kuchni - Mathew Peters.
Źródło: http://www.bocusedor.com/bocuse-d-or-finale-2019-1, http://www.bocusedorpoland.pl/aktualnosci/have-a-taste-of-poland