Dnia 3 października 2020 roku w Hotelu Parasol odbędzie się Wielkie Grillowanie Braci połączone z Mistrzostwami Polski w Grillowaniu Steka. Organizatorem imprezy jest Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ.
Celem imprezy jest promocja Polskiej Wołowiny. W programie w pierwszej części przewidziano szkolenie i warsztaty: dla zebranej publiczności oraz uczestników Mistrzostw w Grillowaniu. Zostaną poruszone następujące tematy:
- Hodowla oraz rozpoznawalność i stosowanie kulinarnych elementów mięsa wołowego.
- Walory i wartości odżywcze mięsa wołowego.
- Bezpieczeństwo i jakość mięsa.
- Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności.
- Wędzenie mięsa, (wwa ) - wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - znaczenie i zagrożenia.
- Metody i sposoby obróbki termicznej mięsa wołowego, przepisy kulinarne.
- Kuchnia Wczoraj i Dziś – prawidłowe serwowanie wołowiny rozpoznawalność steków wołowych, stopnie wysmażenia.
Warsztaty poprowadzą:
1. Grzegorz Kazubski – Prezes Zarządu Polskiego Grilla i BBQ
2. Jacek Kucharski – Deputy Chief Veterinary Officer of the Republic of Poland
3. Leszek Kosarzecki – VicePrezes Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ.
Druga część imprezy to konkurs, czyli I Mistrzostwa Polski w Grillowaniu Steka Wołowego - Wołowy Grill Natury Smak. W rywalizacji weźmie udział 12 drużyn, których zadaniem będzie w wyznaczonym czasie przygotować steka wołowego zgodnie z zasadami regulaminowymi mistrzostw. Każda z ekip będzie miała do dyspozycji grilla i grillo-wędzarnie marki SMOKER. Konkurs będzie oceniało profesjonalne Jury KCBS.
W trakcie konkursu odbędzie się również pokaz obróbki termicznej wołowiny metodami niskich temperatur ( BBQ ), który zostanie wykonany przez Narodową Reprezentację: Polish Bbq King ® - Smoker. Pokaz zostani zaprezentowany na innowacyjnym urządzeniu w nowej technologii, stosowanych niskich temperatur w obróbkach mięs, sterowany komputerowo pod nazwą: Mac & Ivic marki SMOKER.
Dla wszystkich uczestników Mistrzostw na zakończenie przeprowadzony zostanie jeszcze jeden konkurs z zakresu wiedzy o Polskiej Wołowinie w formie zabawy - Koło Fortuny z nagrodami za prawidłowe odpowiedzi.
Impreza Wołowy Grill Natury Smak w całości finansowana jest z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Impreza: Wielkie Grillowanie Braci – Wołowy Grill Natury Smak
Termin: 03.10.2020 r.
Miejsce: Hotel Parasol, 05-126 Nieporęt, ul. Zegrzyńska 10 E
Organizator: Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ
Współorganizator: Wędzarnicza Brać.
Grillowa Brać.
Organizatorem konkursu było Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.