Do 3 kwietnia organizatorzy czekają na zgłoszenia restauratorów, spośród których wybrane zostaną te najciekawsze. Ostateczna weryfikacja odbędzie się poprzez tzw. tajemniczych klientów (znaczenie ma nie tylko menu, ale także wnętrze i ogólna atmosfera miejsca). Możliwość prezentacji creme de la creme swojego menu podczas jesiennej gali finałowej będzie miało 12 najlepszych restauracji.
Do tej pory każdy przygotowywał na żywo po trzy potrawy konkursowe: przystawkę, danie główne i deser. W tym roku organizatorzy zdecydowali się odświeżyć formułę. Szefowie kuchni będą mieli za zadanie przyrządzenie dwóch potraw: przystawki i dania głównego. Bazą jednego z nich będzie polska wołowina. Desery natomiast zostaną podane poza konkursem przez czterech mistrzów kulinarnych i nie będą podlegały ocenie.
Reszta założeń konkursowych pozostaje w tradycyjnej konwencji Wine & Food Noble Night. Grono około tysiąca gości zaproszonych przez Noble Bank i Noble Concierge zagłosuje na najsmaczniejsze propozycje dań zaprezentowanych przez zespoły kulinarne. Dodatkowe wyróżnienie przyznają profesjonaliści z branży gastronomicznej.
Elegancka kolacja odbędzie się w rekordowych rozmiarów namiocie. Niepowtarzalny klimat stworzy bajeczna oprawa i bogaty program artystyczny.