Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Gala Gault&Millau ...
XIII Festiwal Kuch...
II Mistrzostwa Pol...
Targi EuroGastro i...
Targi INTERNORGA w...
Międzynarodowe Tar...
Znamy już miejsce ...
S.PELLEGRINO YOUNG...
Mistrz i jego ucze...
Skok umiejętności ...
Eksperci smaku będ...
II Kulinarny Festi...
World Class Compet...
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Hello Coffee
M&M Gastro
Caffetea
Komat
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Hello Coffee
Belgium`s Best
Secpol
Iglotex
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Menos
Caffetea
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
World Class Competition


Pod koniec maja poznamy nazwisko polskiego reprezentanta w globalnym finale konkursu barmańskiego World Class Competition, który tym razem odbędzie się w Meksyku. Trzydziestkę krajowych półfinalistów wyłoniło międzynarodowe jury, na podstawie nadesłanych receptur koktajli. Przedstawiamy sylwetki 30 polskich mistrzów miksologii 2017 roku.

Największe barmańskie talenty pracują obecnie w Gdańsku, Gliwicach, Krośnie, Krakowie, Łodzi, Osieku, Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu. Biorąc pod uwagę skład półfinałowej trzydziestki, zapowiada się wielkie starcie ekip z Gdańska, Krakowa i Warszawy.

W ramach eliminacji do półfinału kandydaci wzięli udział w szkoleniach prowadzonych przez polskich finalistów World Class Competition. W sumie w warsztatach udział wzięło 1000 barmanów z całej Polski. Po półfinałowym zjeździe barmańskim, który odbędzie się w kwietniu br., jury wyłoni finałową dwunastkę, zaś polskiego Barmana Roku 2017 i finalistę globalnego konkursu World Class Competition w Meksyku poznamy pod koniec maja.

World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści konkursu podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W 2016 roku na globalne finały World Class w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński z Warszawy. Rok wcześniej w światowych zawodach w Kapsztadzie wziął udział Mateusz Szuchnik, również ze stolicy. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.

W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum i tytuł Barmana Roku Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Hiszpanii, Australii, Wielkiej Brytanii oraz Grecji.
 
Przedstawiamy sylwetki barmanów z Top 30:
 
 
Arkadiusz Białkowski
Lat 27, za barem od 6 lat. Pochodzi z Grójca, pracuje w Hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport. Jest magistrem turystyki i rekreacji warszawskiej AWF. Gdy z powodów zdrowotnych zrezygnował z kariery piłkarskiej, trafił do Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów w Warszawie. Realizuje się jako miksolog, ale potrafi także zachwycić w sztuce flair. W World Class Poland startuje po raz pierwszy.
Karim Bibars
Lat 28, za barem od 8 lat. Urodził się w Wiedniu, aktualnie kieruje warszawskim lokalem Charlie. Absolwent Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów w Warszawie, dziś dzieli się w niej swoją wiedzą z kolejnymi adeptami sztuki barmańskiej. Szlify w zawodzie zdobywał w krakowskich, a potem stołecznych lokalach. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Marek Bilski
Lat 24, za barem od 6 lat. Pochodzi ze Skierniewic, pracuje w WhiskyBar 88 w Poznaniu. Od dziecka chciał zostać kucharzem lub cukiernikiem, a zawód barmana wybrał ze względu na możliwość kontaktu z ludźmi. Po technikum gastronomicznym ukończył więc kurs w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.
 
 
Przemek Bocian
Lat 30, za barem od 8 lat. Urodził się i pracuje w Warszawie, obecnie reprezentuje lokal Kita Koguta. Zanim rozpoczął pracę w zawodzie, ukończył warszawską Międzynarodową Szkołę Barmanów i Sommelierów. Później przez 2 lata był też jej wykładowcą i współtwórcą programu. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.
 
Piotr Borzym
Lat 24, za barem od 3 lat. Pochodzi z Zielonej Góry, jest szefem baru w lokalu Piwna 47 Food&Wine Bar w Gdańsku. Z wykształcenia jest ekonomistą. Zanim został barmanem, pracował jako barista i kelner. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Krzysztof Ciemiera
Lat 31, za barem od 6 lat. Pochodzi z Oświęcimia, pracuje w alter MOLO w Osieku. Barmaństwo to dla niego ogromna pasja i sposób na życie. Jest samoukiem, który szlify zawodowe zdobywa w codziennej pracy, a także uczestnicząc w licznych konkursach, z których zawsze przywozi bagaż wiedzy i inspiracji. W poprzedniej edycji World Class Poland reprezentował barwy Oświęcimia.
 
 
Karolina Gucwa
Lat 21, za barem od 1,5 roku. Pochodzi z Nowego Sącza, pracuje w lokalu Scandale Royal w Krakowie. Przyjechała do Krakowa, by studiować górnictwo i geologię, ale postanowiła zostać barmanką. Ukończyła kurs w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Krakowie. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy, jedna z trzech kobiet w Top 30.

Sara E. Hamadyk
Lat 25, za barem od 3 lat. Pochodzi ze Świnoujścia, pracuje w Bibenda Bar & Restaurant w Warszawie. Posiadaczka międzynarodowego certyfikatu Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów, szlify w zawodzie zdobywała w lokalach w Poznaniu. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy, jedna z trzech kobiet w Top 30.

Paweł Hyba
Lat 26, za barem od 6 lat. Pochodzi z Tychów, a od ponad 2 lat jest szefem baru w warszawskim lokalu Pies Czy Suka. Technik teleinformatyk, który zakochał się w miksologii. Określa siebie mianem samouka, nieustannie poszukującego wiedzy i inspiracji. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.
 


Bartosz Jankowski
Lat 25, za barem od roku. Urodził się i pracuje we Wrocławiu. Inżynier mechatronik, który obecnie studiuje grafikę. Jego kreatywność oraz potencjał dostrzegł szef baru Heca i zainspirował do miksologicznych poszukiwań. Aktualnie rozpoczyna pracę we wrocławskim Vertigo Jazz Club i po raz pierwszy próbuje swoich sił w konkursie World Class Poland.

Karol Jarosz
Lat 26, za barem od 7 lat. Pochodzi z Brzozowa, pracuje w barze Hotelu Nafta w Krośnie. Barmaństwo to jego zawód i hobby. Ukończył technikum o tym profilu oraz kilka kursów i już w trakcie nauki szlifował umiejętności, uczestnicząc w zawodach barmanów. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Krzysztof Kalita
Lat 29, za barem od 5 lat. Pochodzi z Dębicy, pracuje w pubie Kraina Szeptów w Krakowie. Zaskoczony propozycją pracy jako barman, podjął wyzwanie i szybko zakochał się w tym zawodzie. Jako samouk, z wielką pasją do smaków i umilania ludziom czasu, zgłębia wiedzę, poszukuje inspiracji i eksperymentuje. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.
 


Sara Kowalczyk
Lat 25, za barem od 4 lat. Pochodzi z Jasła, pracuje w lokalu Z Ust Do Ust w Krakowie. Jest magistrem turystyki i rekreacji. Dorywczą pracę jako barmanka w czasie studiów zamieniła w zawód i pasję. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy, jedna z trzech kobiet w Top 30.

Marcin Kruk
Lat 27, za barem od 7 lat. Urodził się i pracuje w Warszawie, obecnie reprezentuje lokal Kita Koguta. Ukończył kurs w Poznańskiej Akademii Barmanów. Doświadczenie barmańskie zdobywał w warszawskich lokalach oraz w koktajl barze w Yorku, w Anglii. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Janusz Lemiesz
Lat 26, za barem od 6 lat. Pochodzi z Łodzi, pracuje w warszawskim Barze Koszyki. Choć zarzeka się, że sztuką barmańską przez duże S zajmuje się od niedawna, ma na swoim koncie pracę w kilku lokalach oraz jeszcze więcej szkoleń i konkursów. Jest wykładowcą w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie. W World Class Poland startuje po raz pierwszy.
 

Dawid Łukowski
Lat 31, za barem od 5 lat. Pochodzi z Gdyni, pracuje w lokalu Stary Maneż w Gdańsku. Z wykształcenia jest kucharzem i handlowcem. Zanim został barmanem, pracował jako DJ. W półfinale World Class Poland znalazł się po raz pierwszy.

Jakub Magnuszewski
Lat 28, za barem od 9 lat. Urodził się i pracuje w Warszawie, obecnie reprezentuje lokal 6 Cocktails. Z gastronomią związany jest od momentu rozpoczęcia studiów ekonomicznych. W 2008 r. ukończył szkolenie barmańskie w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie, by zostać w niej wreszcie trenerem. Wykłada też w Bar Work Academy. W World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Dominik Mazur
Lat 25, za barem od 6 lat. Pochodzi z Gdańska, pracuje w warszawskim barze Charlie. Pierwsze kroki w gastronomii stawiał w Revolution Vodka Bar w Londynie. Doświadczenie barmańskie zdobywał też w stołecznych lokalach. Choć z gastronomią związany jest od zawsze, nieustannie poszukuje inspiracji smakowych oraz uczestniczy w kolejnych warsztatach i degustacjach. W World Class Poland startuje po raz drugi, w poprzedniej edycji zajął 5. miejsce.
 

Emil Oponowicz
Lat 29, za barem od 10 lat. Pochodzi z Lublina. Jest współtwórcą warszawskiego koktajl baru Woda Ognista. Doświadczenie barmańskie zdobywał w lubelskich i stołecznych lokalach, a także w The Hide Bar w Londynie. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Patryk Orzechowicz
Lat 27, za barem od 6 lat. Pochodzi z Jasła, pracuje w barze Augusta w Krakowie. Swoich sił jako barman spróbował w czasie studiów, w klubach studenckich, a następnie ukończył kurs w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Krakowie. Zaskakuje gości nie tylko smakiem koktajli, ale także pokazami flair. W konkursie World Class Poland startuje pierwszy raz.

Marcin Pieniążek
Lat 31, za barem od 13 lat. Pochodzi z Krakowa i pracuje w krakowskim Le Scandale Garden. W barmaństwie jest samoukiem, który pracę tymczasową zamienił w zawód i pasję, a miksologiczne horyzonty poszerza m.in. uczestnicząc w konkursach. Do półfinału World Class Poland zakwalifikował się po raz drugi.
 
 
Mateusz Pogoda
Lat 26, za barem od 7 lat. Pochodzi z Wałbrzycha, pracuje w Mardi Gras Cocktail Bar & Club w Gliwicach. Z wykształcenia jest technikiem-kelnerem. Miksologii uczył się w technikum, a także podróżując i uczestnicząc w konkursach barmańskich. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Arkadiusz Prunesti
Lat 24, za barem od 4 lat. Pochodzi z Goleniowa, pracuje w lokalu Susznia w poznańskim Hotelu Blow Up Hall 5050. Inżynier ze specjalizacją w zarządzaniu jakością żywności, po ukończeniu kursu barmańskiego pierwsze kroki w zawodzie stawiał w koktajl barze na Majorce, następnie pracował w poznańskich lokalach. W konkursie World Class Poland startuje po raz trzeci, w dwóch poprzednich edycjach dotarł do finałowej dwunastki.

Andrzej Rachwalski
Lat 32, za barem od 12 lat. Pochodzi z Krakowa i pracuje w krakowskim lokalu Z Ust Do Ust. Barman z wyksztalcenia i zamiłowania, a do tego chodząca encyklopedia zapomnianych receptur, babcinych syropów i technologii produkcji polskiej wódki. Współtworzy inicjatywę ‘From Poland With Love’, która promuje możliwości polskich produktów w barowym świecie. Na koncie ma wygrane w krajowych i międzynarodowych konkursach, a w World Class Poland startuje pierwszy raz.
 


Grzegorz Rathnau
Lat 28, za barem od 10 lat. Pochodzi z Pucka, pracuje w lokalu Flisak 76' w Gdańsku, który został nagrodzony tytułem Bar Roku 2016. Z wykształcenia jest technikiem-hotelarzem. W World Class Poland startuje po raz pierwszy, a w ubiegłorocznej edycji konkursu do ścisłego finału dotarł jego brat-bliźniak, Krzysztof.

Michał Stasiak
Lat 26, za barem od 5 lat. Pochodzi z Konina, pracuje w krakowskim Baroque cocktails and music. Planował zostać fizjoterapeutą, ale praca dorywcza za barem w rodzinnym pubie wciągnęła go na dobre. Fachu uczył się od bardziej doświadczonych barmanów, z którymi współpracował w różnych miejscach w całej Polsce. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Aleksander Szota
Lat 24, za barem od 2 lat. Pochodzi z Oświęcimia, pracuje w lokalu Mercy Brown w Krakowie. Z wykształcenia jest ratownikiem medycznym, ale miksologia fascynowała go od zawsze. Po przejechaniu tysięcy kilometrów przez Europę jako kierowca, postanowił spełnić marzenie o pracy barmana, w której szczególnie ceni kontakt z ludźmi. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.
 

Bartłomiej Wójcik
Lat 35, za barem od 3 lat. Pochodzi z Gubina, pracuje w Restauracji Gronowalski w Łodzi. Z wykształcenia jest fotografem, a w zawodzie barmana – pasjonatem i samoukiem. Umiejętności pogłębia m.in. obserwując mistrzów miksologii z kraju i zagranicy oraz uczestnicząc w konkursach. W World Class Poland swoich sił próbuje już po raz trzeci – poprzednio dwukrotnie dotarł do finałowej dwunastki.

Patryk Zmuda Trzebiatowski
Lat 26, za barem od 5 lat. Pochodzi z Borowego Młyna, pracuje w lokalu Cooltura Chmielna 101 w Gdańsku. Jako zawód podaje: barman z powołania. Zaczynał od promowania baru i przysłowiowego zmywaka, by rozkochać się w kreowaniu smaków i bezpośrednim kontakcie z gośćmi. World Class Poland 2017 to jego pierwszy start w konkursie barmańskim.

Tomasz Źródłowski
Lat 26, za barem od 4 lat. Pochodzi z Żywca, a obecnie pracuje w krakowskim Mercy Brown. Studiował stosunki międzynarodowe, ale praca po godzinach jako barman pochłonęła go bez reszty. W konkursie World Class Poland swoich sił próbuje już po raz trzeci. W ubiegłym roku był o włos od zwycięstwa i biletu na światowe zawody, bo w finałowej klasyfikacji zajął drugą lokatę.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Pizzola Robot - Coupe RATIONAL Smoker Matlix Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Lemonia Sokołów Gaspol Menos Steinberg EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Barson Gorbi M&M Gastro Werner & Mertz Belfood Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Piórex Reinex CTK Doram Barry Callebaut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000