W dniu 23 lutego 2019 roku w Hotelu Warszawa*** SPA & RESORT w Augustowie odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoch w Warszawie, Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Warsaw XXI 2019.
Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej.
Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy oceniać będą dwa dania konkursowe : pierwsze danie makaron- z obowiązkowym użyciem świeżego makaronu marki Perino (i dowolnych składników) drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef sezonowanego na sucho marki Sokołów (i dowolnych składników). Obowiązkowo ekipy użyją także przynajmniej do jednego dania konkursowego wybrany produkt marki Debic.
Jury profesjonalne degustacyjne : Krzysztof Szulborski ( przewodniczący jury ), Andrea Camastra, Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek oraz jury profesjonalne techniczne : Jacek Kempa, Piotr Sabala, Dariusz Ratuszniak, Jan Filipczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 19 ekip , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip.
1. Restauracja Zielona Górka- Pabianice
Dawid Pluta
Jędrzej Lewandowski
2. Lemon Resort SPA – Gródek nad Dunajcem
Iwona Tomasiak
Teresa Salamon
3. Restauracja Bistro Rój – Warszawa
Przemysław Łyszkowski
Przemysław Błaszczyk
4. Restauracja U Bielawnego – Krotoszyn
Tomasz Ptak
Bartłomiej Gniazdowski
5. Restauracja Dolce Vita- Bydgoszcz
Sebastian Szynkiewicz
Patrycja Reichm
6. Restauracja Oleska 102 – Opole
Szymon Szendlak
Tomasz Karoń
7. Restauracja Enoteka Pergamin – Kraków
Mateusz Guzik
Rafał Tobiasz
8. Hotel Restauracja Piano- Lublin
Piotr Huszcz
Paweł Gałecki
9. Restauracja Scandale Royal - Kraków
Tobiasz Dziura
Łukasz Niziński
10. Restauracja Chochołowy Dwór – Jerzmanowice k. Krakowa
Tomasz Kowal
Kamil Miszczyk
11. Restauracja Ed Red – Warszawa
Bartosz Biały
Łukasz Kostrzewski
12. Restauracja Bistro Dobra Zmiana - Białystok
Angelo Colombo
Mateusz Nienałtowski
13. Ekipa rezerwowa : Restauracja Lavenda- Poznań
Roman Serdiuk
Grzegorz Elsner
W konkursie dla Gwiazd wystąpi 6 drużyn:
1. Izabela Trojanowska i Liugi Pagano
2. Wanda Kwietniewska i Anna Surga
3. Zygmunt Chajzer i Andrzej Skotak
4. Paweł Stasiak i Daria Stasiak
5. Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz
6. Sebastian Wątroba i Ewa Wątroba
Gwiazdy przygotują dooczny jury jedno danie- makaron świeży marki Perino z użyciem 1-minutowego steku wołowego marki Sokołów wybranego produktu marki Debic oraz dowolnych składników. Gwiazdy będą oceniane przez następujących jurorów degustacyjnych VIP: Andrzej Burkiewicz- Prezes Zarządu Hotelu Warszawa SPA&RESORT, Mirosław Karolczuk- Burmistrz miasta Augustów, Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Tomasz Sokołowski – Prezes Zarządu marki Perino, Wojciech Chojnicki- Prezes Zarządu marki Winterhalter, Marcin Olszewski – Prezes Zarządu marki Alva, Małgorzata Piotrowska- Dy rektormarketingu marki Gastro Magic Service oraz Krzysztof Remiszewski- Dyrektor Food Service marki Sokołów.
W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Patryk Kotarba, Janusz Garncarczyk, Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.
Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a uroczystą Galę Zygmunt Chajzer.
Ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, dziękujemy za chęć uczestnictwa i zapraszamy do rywalizacji konkursowej za rok.
Serdecznie zapraszamy 23 lutego 2019 roku do Hotelu Warszawa *** SPA & RESORT w Augustowie.
Giancarlo Russo
Andrzej Burkiewicz
Do pobrania:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.