Przed nami kolejna edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana, który odbędzie się 20 lutego 2016 roku w Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach.
Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących produkty włoskie.
Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce. Zwycięzcy konkursu oprócz nagród finansowych i rzeczowych otrzymują medale z prawdziwych kruszców, zostali też nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski. Uczestnikami konkursu są kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski.
Patronat nad konkursem w poprzedniej edycji obejmowała Ambasada Włoska oraz Włoski Instytut Handlu Zagranicznego. Podczas organizacji konkursu pomocą merytoryczną służyły: Włoskie Stowarzyszenie Kucharzy (Federazione Italiana Cuochi), Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski.
W jury konkursu zasiadali m.in. Robert Makłowicz, Piotr Bikont, Robert Sowa, Kurt Scheller, Wiesław Bober, Teofilos Vafidis, Andrzej Polan oraz wielu innych kucharzy znanych z programów telewizyjnych. Część merytoryczną konkursu prowadził Karol Okrasa, a uroczystą Galę Zygmunt Chajzer, Jacek Lenartowicz i Jacek Kopczyński.
Rzesza wielu restauratorów, firm i mediów oraz sympatyków kuchni włoskiej miała możliwość poznać użycie i smak świeżych białych i czarnych trufli z Tartuflange czy też wykorzystanie Prossecco w przygotowywaniu risotto. Zdobyto wiedzę na temat produkcji najbardziej znanych i najwyższej klasy włoskich produktów typu Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, oliwy Monini, makarony Barilla, desery Master Martini oraz walory wielu innych włoskich towarów niedostępnych na tamten czas na rynku polskim. Jako uatrakcyjnienie imprezy odbywały się pokazy i degustacje produktów sponsorskich, recitale włoskich artystów oraz m.in. prezentacja Fiata 500.
Organizowane przez 10 lat konkursy Arte Culinaria Italiana otrzymywały bardzo pochlebne opinie wśród mediów, wielokrotne publikacje telewizyjne i wspaniałe rekomendacje pośród ogólnopolskiej oraz branżowej prasy, zarówno w Polsce, jak i za granicą.
XI edycja konkursu zapowiada się równie interesująco
W luksusowych wnętrzach Fabryki Wełny Hotel & SPA w Pabianicach nad całością wydarzenia czuwał będzie znakomity szef kuchni Wiesław Bober. W jury zasiądą najznamienitsi szefowie kuchni z Polski i z zagranicy, znane osobistości ze świata polityki, biznesu i mediów. Zwycięzcy konkursu otrzymają nagrody pieniężne, powlekane 24 karatowym złotem naczynia marki Philipiak Milano oraz wiele innych atrakcyjnych nagród rzeczowych.
Serdecznie zapraszam
Giancarlo Russo
Organizator
Patronat medialny nad konkursem objął portal
Do pobrania:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.