Trwają przygotowania do XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, którego organizatorem jest Waldemar Hołówka, przedstawiciele Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Kuba Wolski, Sebastian Strójwąs oraz gospodarz wydarzenia Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne, Podzamcze 45 , 26-060 Chęciny. Festiwal odbędzie się w dniach od 7-9 czerwca 2023 roku.
Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach, czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
W ramach Festiwalu odbędzie się konkurs kulinarny. Uczestnicy chcący wziąć udział w konkursie powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami. Konkurs ma zasięg ogólnopolski i jest nominowany do Kulinarnego Puchar Polski 2023.
Przedmiotem Festiwalu jest przekąska (zimna lub gorąca) i danie główne.
Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji przekąski.
Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są:
- Polędwica z jelenia – Firmy Kabanos
- Owocowe runo leśne
- Sery długo dojrzewający – Firmy Skarby Serowara.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
- Królik
- Wężymord czarny korzeń.
Lista Uczestników zakwalifikowanych do udziału w Festiwalu:
Konkurs dla profesjonalistów;
1. Daniel Warszawski , Eryk Czarnecki - Hotel H15 Boutique, Warszawa
2. Mariusz Putek , Mateusz Cheda - Rynek 11 & Binkowski, Kielce
3. Artur Siudowski , Maxymilian Miłosz Restauracja Sztormowa, Gdańsk
4. Szymon Pitera , Maciej Undziakiewicz Hotel Bristol Restauracja Folk - Rzeszów
5. Maciej Kubiak, Franciszek Wachowiak , Hotel Platinum Residence, Poznań
6. Łukasz Kijak , Dżesika Konieczka , MARINA GAJ , Konin
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych;
1. Wiktoria Kowalska, Kinga Garbat - Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.
2. Adam Łodej , Iwo Nowacki - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
3. Zlata Dubovik, Khrystyna Iwaniuk - Niepubliczne Technikum Zawodowe w Kielcach
Brak potwierdzenia uczestnictwa w Festiwalu – w wyznaczonym czasie – skutkować będzie dyskwalifikacją i zastąpienie ekipy ekipą rezerwową.
Agenda kulinarna:
- 10.00 odprawa Jury z Uczestnikami Konkursów
- 11.00 Start konkursu dla Szkół Gastronomicznych - 3 Stanowiska
- 13.00 Start konkursu dla Profesjonalistów
- 14.00 Degustacja dla gości Festiwalu Gulaszu Myśliwskiego z Dzikiego Kotła 800 porcji w wydaniu Jakuba Wolskiego
- 15.00 Ogłoszenie na scenie głównej wyników konkursu dla szkół
- 17.00 zakończenie konkursu
- 18.00 Uroczysta Gala ogłoszenie wyników VI Edycji Konkursu Dworskiej Kuchni Myśliwskiej 2023.
Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni.
Pliki do pobrania:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.