Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
XV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana              


Dnia 14 marca 2020 roku  odbędzie się  włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem burmistrza miasta Busko Zdrój ,patronatem merytorycznym  Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2020. 
 
Jubileuszowa edycja konkursu  odbędzie się w Hotelu ****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który został już po raz drugi współorganizatorem tego konkursu.
 
W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą : Krzysztof Szulborski ( przewodniczący jury ), Kurt Scheller, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek , Janusz Profus, Aleksandra Sowa-Trzebińska, Paweł Mieszała, Przemysław Chudio .W jury profesjonalnym technicznym : Waldemar Hołówka, Mirosław Ciołak, Piotr Bassara i Janusz Garncarczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.
 
 
Autorem  i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Oto lista 12 ekip startujących w XV. edycji Arte Culinaria Italiana 2020 -Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej:

1.Restauracja Lavenda cafe&lunch – Poznań
Roman Serdiuk
Vitalii Kovalenko

2.Restauracja Biała Róża- Kraków
Adrian Depta
Paweł Pamuła

3.Radisson Blu Resort- Świnoujście
Maciej Morański
Andrzej Sawka

4.Radisson Collection – Warszawa
Michał Rosiński
Jacek Schliske

5.Amore Mio Pizza&Grill – Elbląg
Bartosz Majchrzak
Karol Pawłowski

6.Klimat Bistro – Zielona Góra
Kacper Szafrański
Luiza Kuta

7.Grand Ascot Hotel- Restauracja Four- Kraków
Kinga Brańka
Wit Wojtas

8.Blue Diamond Hotel- Nowa Wieś k.Rzeszowa
Dariusz Osika
Mateusz Hnatowski

9.Hotel Fabryka Wełny – Pabianice
Michał Bielecki
Piotr Czech

10. Restauracja Il Pardino – Poznań
Marek Szuba
Patryk Czemierowski

11.Hotel Restauracja Piano – Lublin
Piotr Huszcz
Dariusz Cygan

12.Restauracja Ed Red – Warszawa
Łukasz Kostrzewski
Marek Paczuski

Ekipa rezerwowa: Pałac w Orli- Koźmin Wielkopolski
Arkadiusz Marcisz
Kacper Raźniak

Z wszystkich przesłanych zgłoszeń konkursowych (21 ekip) zostały wybrane zgłoszenia co, do których nie było zastrzeżeń pod względem formalnym, a także receptury i zdjęcia dań były zgodne z tematem konkursowym, wykorzystaniem produktów od sponsorów oraz użyciem produktów włoskich i zasadami kuchni włoskiej.

Nie zakwalifikowały się ekipy, które prezentowały m.in. stek z polędwicy zamiast polędwicy Wellington, ekipy używające składników kuchni orientalnej, ciasta filo czy prezentujące w I daniu konkursowym rybę jako porcję w całości na wierzchu makaronu. Jury selekcyjne dopuściło "dekonstrukcje " klasycznych dań włoskich jednakże nie było zwolennikiem używania sous vide w przygotowaniu Wellingtona.

 
 
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd - znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP  dwa dania konkursowe. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem pierwszego dania - makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów i drugiego dania konkursowego - deseru Debic oraz wybranych składników.
 
Zobaczymy w akcji ekipę Agnieszki Rylik, Doroty Gardias,  Joanny Kurowskiej, Izabeli Trojanowskiej i Luigi Pagano, Zygmunta Chajzera, Sebastiana Wątroby, Tomasza Kozłowicza, Laury Łącz i Wandy Kwietniewskiej. Gwiazdy będą oceniane przez  jurorów degustacyjnych VIP: Burmistrza miasta i gminy Waldemara Sikorę, Dyrektora Hotelu Słoneczny Zdrój Grzegorza Rąpla oraz przedstawicieli sponsora Strategicznego marki Perino, sponsorów Głównych: Winterhalter, Eauvation, Gastro Magic Service, Debic oraz  marki Sokołów. W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Jacek Kempa, Wojciech Harapkiewicz oraz Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak. Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a Galę Zwycięzców Zygmunt Chajzer.

 

Podczas XV edycji młodzi kucharze przygotują do oceny jury trzy dania konkursowe według zasad kulinarnych obowiązujących w  kuchni włoskiej. Pierwsze danie to makaron marki Perino, drugie danie- polędwica wołowa marki Sokołów oraz deser na bazie produktów nabiałowych marki Debic.
 
 
Serdecznie zapraszamy
Giancarlo Russo
Dominik Błażewicz
 
Do pobrania:

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000