Spośród przesłanych zgłoszeń jury w składzie: Justyna Adamczyk, Agata Wojda, Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Michał Bryś i Witek Iwański, wybrało 40 zespołów, których prace uznano za najciekawsze pod względem formy i treści. Jesiotr ze smażoną śmietaną, marynowanym agrestem i kurkami w oleju lubczykowym, dorsz z zielonymi warzywami, czy sielawa w szuwarach wynurzająca się z piany wigierskiej z chipsami topinamburowymi to tylko niektóre przepisów wytypowanych przez jury.
Kolejnym etapem zmagań młodych kucharzy będą rozmowy indywidualne, które przeprowadzone zostaną we wrześniu br. w Warszawie, Krakowie, Gdańsku i Poznaniu.
Półfinał i finał konkursu odbędą się zaś
20. i 21. października 2016 roku w Warszawie.
Partnerem strategicznym wydarzenia po raz pierwszy został Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska.
Listę zespołów zakwalifikowanych do drugiego etapu
Mistrzostw Młodych Kucharzy 2016 można pobrać w wersji pdf (poniżej). Gratulujemy i życzymy powodzenia w dalszych etapach konkursu!