Już po raz trzynasty mamy zaszczyt przedstawić Państwu - Festiwal Kuchni Greckiej, niezwykłe wydarzenie skupiające w jednym miejscu największe autorytety kulinarne oraz przedstawicieli branży gastronomicznej.
Idea propagowania tradycji, kultury i kuchni greckiej została zrealizowana przez Teo Vafidisa, podróżnika i mistrza kulinarnego o greckim pochodzeniu. Polakom dał się poznać jako powszechnie znana i lubiana postać telewizyjna, od lat bowiem w swoich programach zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. Jest autorem książki Filozofia smaku, w której porywa czytelników w wyprawę po regionach i aromatach oraz od wielu lat organizuje Festiwal Kuchni Greckiej, jest właścicielem biura podróży Hellas Travel.
Pasjonata kultury i kuchni greckiej, którego największą misją jest dzielenie się nimi z polskimi odbiorcami. Nagrodzony przez UNESCO za rozpowszechnianie gastronomii opartej na diecie śródziemnomorskiej, która została wpisana na Listę Reprezentatywną Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO, honorowy członek Chef’s Club of Greece a także reprezentant Poland Branch Office Chef’s Club of Poland.
W konkursie będą rywalizować:
1. Adriana Wójcikowska - Restauracja Amarylis, Kraków
2. Markos Prountsis - Hotel Kossak ****
3. Iaroslav Sanotskyi - Restauracja El Greco-Amaltea, Warszawa
4. Mateusz Biaduń - Restauracja Merliniego, Warszawa
5. Patryk Rejmiś - Jak Pragnę Wina, Warszawa
6. Kamil Zyśk - Restauracja Videlec, Warszawa
7. Łukasz Niziński - Restauracja Scandale Royal, Kraków
8. Dawid Konior - Restauracja Pastamore, Bielsko Biała
9. Sławomir Saguła - Restauracja Gubałówka
10. Andrzej Łochowicz - Restauracja Paryżanka, Szczecinek
11. Paweł Pyra - Fabryka Wełny
12. Konrad Kurzajewski - Restauracja Figa, Plewiska.
Festiwal Kuchni Greckiej to nie tylko wydarzenie skupione wokół promocji kuchni greckiej, ale również prestiżowy konkurs kulinarny, w którym udział wezmą profesjonalni kucharze z wielu zakątków kraju. Zmaganiom uczestników przyglądać się będzie międzynarodowe Jury Profesjonalne, skupiające największe autorytety w zakresie gotowania oraz Jury Gwiazd. Śmiałkowie przystępujący do konkursu będą musieli zmierzyć się z tradycyjnymi greckimi produktami, ściśle określonymi regulaminem, tworząc nowatorskie kompozycje smakowe bazujące na znanych składnikach.
Wszystkim Partnerom, Uczestnikom i Gościom bardzo dziękujemy za wieloletnie wsparcie i zapraszamy do współpracy podczas XIII edycji.
Festiwal Kuchni Greckiej odbędzie się 23 marca 2018 roku, podczas 22. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie (Centrum Targowo-Kongresowe, ul. Marsa 56 C).
HARMONOGRAM:
1. 22.03.2018 g. 20:30 - uroczysta kolacja w hotelu U Artura (ul.Józefa Poniatowskiego 62, 05-220 Zielonka).
2. 23.03.2018 g. 08:15 - po śniadaniu, OBOWIĄZKOWA odprawa konkursowa w restauracji U Artura ul. Poniatowskiego 62, 05-220 Zielonka - obowiązkowy strój kucharski (nakrycie głowy, bluza kucharska i spodnie kucharskie) na odprawie i podczas konkursu (brak nakrycia głowy oraz ubiór casual dyskwalifikuje uczestnika w konkursie), na odprawie nastąpi losowanie stanowisk i kolejności udziału w Konkursie.
3. 23.03.2018 g. 10:00 - 17:00 - XIII Festiwal Kuchni Greckiej - 22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro - ul. Marsa 56c w Warszawie.
4. 23.03.2018 g. 20:00 - uroczysta Gala oraz ogłoszenie wyników Konkursu (ul.Józefa Poniatowskiego 62, 05-220 Zielonka).
Do pobrania:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.