Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Konkurs Arte Culinaria Italiana najważniejsze włoskie kulinarne wydarzenie w Polsce!!!


Autorem  i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.
 
Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywającą się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5 letniej przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych przede wszystkim związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysokojakościowe produkty.
 
Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a jego uczestnicy to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji oraz hoteli z całej Polski.
 
Patronat nad konkursem obejmowała Ambasada Włoska, Włoski Instytut Handlu Zagranicznego oraz władze miast, w których odbywało się coroczne wydarzenie. Podczas organizacji konkursów opiekę merytoryczną sprawowały: Włoskie Stowarzyszenie Kucharzy (Federazione Italiana Cuochi), Greckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
 
 
W jury zasiadali najznamienitsi szefowie kuchni z Polski i z zagranicy, znane osobistości ze świata polityki, biznesu i mediów.
 
Rzesza restauratorów, firm, mediów oraz sympatyków kuchni włoskiej miała możliwość poznać użycie i smak świeżych, białych i czarnych trufli czy też wykorzystanie prossecco w przygotowywaniu risotto. Zdobyto wiedzę na temat produkcji najbardziej znanych i najwyższej klasy włoskich produktów typu Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, oliwy Monini, makaronów Barilla  oraz walorów wielu innych włoskich towarów niedostępnych na tamten czas na rynku polskim.
 
Jako uatrakcyjnienie imprez odbywały się pokazy i degustacje produktów sponsorskich, recitale włoskich artystów oraz m.in. prezentacja Fiata 500. Organizowane przez 12 lat konkursy Arte Culinaria Italiana otrzymywały bardzo pochlebne opinie wśród mediów, wielokrotne publikacje telewizyjne i wspaniałe rekomendacje pośród ogólnopolskiej oraz branżowej prasy zarówno w Polsce jak i za granicą.

XIII edycja konkursu odbędzie się 10 marca 2018 roku w przepięknym hotelu Blue Diamond Hotel Active SPA **** w Trzebownisku koło Rzeszowa, który jest współorganizatorem konkursu, a którego szefowie kuchni zajęli III miejsce na podium w zeszłorocznej edycji konkursu. W tym roku w konkursie dla profesjonalistów wystąpi 12 ekip kucharzy, które przygotują do oceny jury dwa dania konkursowe: pierwsze danie – makaron z obowiązkowym użyciem makaronu marki Barilla – Sponsora Strategicznego konkursu oraz drugie danie – danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbefu marki Sokołów.
 
 
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych, którzy przygotują do oceny jury VIP makaron bezglutenowy lub pełnoziarnisty marki Barilla oraz użyją do przygotowywanego dania mięso bawette od marki Sokołów.
 
Podczas XIII Arte Culinaria Italiana odbędzie się także rywalizacja konkursowa o udział w eliminacjach do prestiżowego, międzynarodowego konkursu kulinarnego Pasta World Championship, odbywającego się w Mediolanie. Profesjonalne Jury wybierze najlepsze danie makaronowe przygotowane podczas Arte Culinaria Italiana, którego twórca zostanie uhonorowany przez markę Barilla tytułem Master of Pasta. Tytuł Master of Pasta przyznany zostanie kapitanowi drużyny, która stworzy najlepsze danie makaronowe, niezależnie od miejsca zajętego w konkursie głównym.
 
Przypomnijmy, iż konkursy Pasta World Championship organizowane są przez Akademię Barilla już od 7 lat. Zeszłoroczna edycja była wyjątkowa, gdyż odbywała się w trakcie obchodów 140 rocznicy istnienia marki Barilla. Konkurs ten celebruje najważniejszy składnik włoskiej kuchni, którym jest pasta, a misją mistrzostw jest promowanie bogactwa kuchni włoskiej. W tym roku Polska po raz drugi ma zaszczyt wzięcia udziału w tym niezwykłym wydarzeniu.
 
Serdecznie zapraszamy do składania zgłoszeń do dnia 11 lutego 2018 roku.
 
Do pobrania:

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000