Zapraszamy wszystkich uczniów szkół gastronomicznych do wzięcia udziału w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Junior Culinary Cap. Konkurs odbędzie się 6 lutego 2019 roku w Hotelu Kongresowym Centrum Biznesu w Kielcach.
Przewodnie motto konkursu to
Ogień, patelnia, talerz – powrót do korzeni. Konkurs odbywa się według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies. Cele główne konkursu to:
- kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o historii gastronomii w Polsce,
- doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości
- i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych,
- podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią,
- doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.
Konkurs adresowany jest do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych, którzy ukończyli 13 lat, ale nie ukończyli 21 roku życia. W konkursie nie mogą brać udziału osoby uczęszczające do szkół: pomaturalnych, policealnych czy wyższych oraz pracownicy/współpracownicy i rodzina Organizatora. Wymagana jest pisemna zgoda nauczyciela lub instruktora praktycznej nauki zawodu, pełniącego funkcję opiekuna zespołu. Potwierdzeniem wyrażonej zgody jest dokument z podpisami, z czytelną pieczątką szkoły.
Konkurs składa się z II etapów:
Pierwszy etap:
- kwalifikacja – nadesłanie zgłoszenia wraz ze swoją autorską recepturą, w której muszą zostać wykorzystane składniki obowiązkowe, czyli: filet z łososia, soczewica (dowolny rodzaj) i Primerba Knorr Professional (dowolny smak).
Drugi etap – część praktyczna:
- wykonanie 6 porcji dania głównego według zasad przewidzianych w regulaminie Konkursu Kulinarnego;
- wyporcjowaniu przygotowanych potraw na własnych talerzach, zaaranżowanych według inwencji twórczej uczestników;
- przygotowane potrawy (5 porcji) zostaną poddane ocenie Jury, a jedna z nich zostanie zaprezentowana na stole przygotowanym przez Organizatora. Dozwolone jest wystawienie wizytówki z nazwą szkoły i nazwami potraw;
- jeśli zażąda tego Jury, uczestnicy konkursu zobowiązani są do udzielenia odpowiedzi na zadane pytania, dotyczące przygotowanych potraw;
- czas przygotowania potraw konkursowych wynosi 90 minut;
- drużyny startują w dwóch sesjach czasowych po cztery osoby;
- w jednej sesji czasowej dwóch uczestników wchodzi na stanowisko o określonej godzinie, kolejne dwie osoby w odstępie 15 minutowym po sygnale Jury technicznego.
Nad prawidłowym przebiegiem Konkursu Kulinarnego czuwać będzie profesjonalne Jury degustacyjne i techniczne.
Do konkursu zostanie zakwalifikowanych maksymalnie 8 uczestników na podstawie przesłanych materiałów kwalifikacyjnych opisanych w Regulaminie. Uczestnik może przesłać tylko jedno Zgłoszenie. Nie będą uwzględniane zgłoszenia niekompletne, nieczytelne i nieprawidłowe oraz zawierające nieprawdziwe informacje, dane więcej niż jednej osoby lub więcej niż jednej potrawy. Kwalifikacji dokona Profesjonalne Jury składające się z szefów kuchni i kucharzy, którzy są członkami Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
Lista zakwalifikowanych drużyn zostanie ogłoszona w mediach elektronicznych do wiadomości publicznej oraz na stronie fundacjakulinarnakielce.pl do dnia 25.01.2019 r. Zgłaszające się zespoły zostaną powiadomione indywidualnie na adres podany przez opiekuna zespołu w formularzu zgłoszeniowym.
Szkoła, której uczestnik zwycięży otrzyma Puchar Grand Prix i podziękowanie za wysiłek oraz wkład w kształcenie uczniów. Puchar Grand Prix ufunduje zarząd Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
Konkurs odbędzie się 6 lutego 2019 r. (środa) w Hotelu Kongresowym Centrum Biznesu Al. Solidarności 34 Kielce 25-323 Początek rywalizacji konkursowych o godz. 9.30. Odprawa uczestników Konkursu – godz. 8.40.
Organizatorem II Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Junior Culinary Cap jest Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy Jana Nowaka Jeziorańskiego 37/1 25-432 Kielce, firma Unilever, Hotel Kongresowy – Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.