Druga edycja zmagań miłośników kuchni polowych z Królową Zup jaką jest niewątpliwie grochówka. Całość wydarzenia odbędzie się 14 kwietnia 2018 roku na Parkingu przed Halą Makro w Poznaniu. Zapraszamy wszystkich do wspólnego bicia rekordu Polski w ilości gotujących jednocześnie kuchni polowych.
W Mistrzostwach może wziąć udział każdy, kto spełni poniżej warunki:
- posiadanie kuchni polowej o pojemności zbliżonej do min KP 75 lub większej
- wypełnienie i przesłanie zgłoszenia uczestnictwa
- przyjazd do Poznania na własny koszt.
Dopuszcza się udział kucharzy zawodowych nie posiadających własnych kuchni (organizatorzy zapewniają 10 kuchni polowych – decyduje kolejność zgłoszeń).
Nadesłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego do dnia
10 kwietnia 2018 r. na adres mailowy:
kamuflaz.poznan@gmail.com
Organizator zapewnia:
- stanowisko konkursowe
- dostęp do wody,
- opał (sucha mieszanka brzozowo – dębowa) potrzebny toporek lub siekiera
- podstawowy wsad do kotła – korzystanie z niego nie jest obowiązkowe zalecamy użycie własnych tajnych składników
- zapewnienie wszystkim uczestnikom równych warunków konkursowych w zakresie miejsca, opału, wody itp.
- promocję Mistrzostw i uczestników w mediach i za pośrednictwem kanałów komunikacji.
W trakcie Mistrzostw będzie ustanawiany Rekord Polski w ilości gotujących jednocześnie kuchni polowych. Zmagania kucharzy oceniać będzie profesjonalne jury złożone z cenionych krytyków kulinarnych oraz znawców kuchni wojskowej i smakoszy. Skład podamy wkrótce.
Każdy uczestnik otrzyma certyfikat udziału w Mistrzostwach oraz pamiątkę. Za zajęcie pierwszych trzech miejsc wręczone zostaną puchary i dyplomy. Nie są przewidywane nagrody rzeczowe, jednak może to ulec zmianie.
Ocenie poddane zostaną następujące rzeczy:
- ugotowana grochówka ( konkurs jurorski)
- techniczne aspekty obsługi kuchni i wygląd stoiska i obsługi
- ugotowana grochówka (nagroda publiczności).
Atrakcje towarzyszące zawodom:
- diorama wojskowa
- animacje dla najmłodszych
- pokazy kuchni molekularnej ⁃ Policyjna akcja znakowania rowerów
- pokazy ratownictwa
- prezentacja domowych sposobów na robienie wędlin i wędzonek
- i inne (sprawa rozwojowa).
W celu uatrakcyjnienia wydarzenia zapraszamy wszystkich do zabrania ze sobą rzeczy związanych z kuchniami polowymi i wojskowością.
Program ramowy imprezy:
- 830 zbiórka załóg
- 845 odprawa i losowanie stanowisk (dotyczy kuchni organizatora)
- 915 gotowość na stanowiskach
- 930 start (rozpoczęcie gotowania)
- 1330 zakończenie gotowania
- 1400 ogłoszenie werdyktu jurorskiego
- do 1700 czas dla publiczności
- 1800 zakończenie.
Dla chętnych uczestników organizator zapewnia nocleg w Poznaniu na noc przed zawodami i noc po zawodach. Będzie to także czas na wspólne ognisko i wymianę doświadczeń.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.