Już 7 lipca 2018, w Centrum Sportu i Rekreacji Zielona Brama w Przywidzu, odbędzie się jubileuszowa XV edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. W tym roku zadaniem uczestników będzie przygotowanie zakąski z krzyżowej wołowej oraz dania głównego, z wykorzystaniem polędwicy z dorsza oraz puree ziemniaczanego, oleju z esencją masła oraz śmietanki 32 %.
Celem głównym mistrzostw jest promocja sztuki kulinarnej oraz popularyzowanie polskiej tradycji kulinarnej, a także utrwalanie więzi i jedności środowiskowej branży kucharskiej w Polsce.
O tytuł mistrzowski zawalczą:
1. Tomasz Mielniczuk i Bartłomiej Sarnowski - Restauracja Eko, Hotel Agit, Lublin
2. Łukasz Gościniak i Damian Saja - Hotel Słoneczny Młyn, Bydgoszcz
3. Arkadiusz Berezowski i Michał Chrzanowski - Hotel Hanza Pałac Welness & SPA, Rulewo
4. Łukasz Wolny i Hubert Misterkiewicz - Restauracja Ponidzie, hotel Słoneczny Zdrój, Busko Zdrój
5. Jakub Nowak i Dariusz Zajdlewicz - Restauracja Memo, Bydgoszcz
6. Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki - Restauracja Warszawska, Hotel Centrum Sosnowiec
7. Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda - Restauracja Sowa, Bydgoszcz
8. Adam Cendal i Paulina Brzozek - Restauracja Esplendidos, Gdynia
Drużyna rezerwowa:
- Paweł Zaradkiewicz i Andrzej Dobierski - Hotel Grodzki Business & Spa, Stargard.
W gronie Jury zasiądą znakomici Szefowie Kuchni: Michał Kuter - Przewodniczący, Giancarlo Russo - Juror Honorowy, Janusz Profus, Andrzej Polan, Sebastian Cichy, Andrzej Ławniczak, Adam Dmyterko, Krzysztof Gradzewicz, Przemysław Langowski, Dariusz Ratuszniak, Ireneusz Koniuszek, Stefan Birek, Ewa Olejniczak, Patryk Dziamski, Przemek Woźny, Krzysztof Gawlik, Patryk Kotarba, Philippe Abraham, Łukasz Lewandowski, Krzysztof Wierzba, Grzegorz Parczewski oraz Jacek Feede.

Dodatkowo, serdecznie Państwa zapraszamy na imprezą towarzyszącą, jaką jest JARMARK PRODUCENTÓW ZDROWEJ ŻYWNOŚCI!
HARMONOGRAM WYDARZENIA:
Sobota/ 7 lipca
- 7:00 – 10:00 Śniadanie dla wszystkich uczestników oraz gości Dorszowych Żniw;
- 10:00 – 12:00 Pierwsza tura mistrzostw – EKIPY I, II, III, IV;
- 12:10 Przemarsz kucharzy;
- 13.00 – 15.00 Druga tura mistrzostw – EKIPY V, VI, VII, VIII;
- 13.30 – 16.00 Lunch dla wszystkich uczestników oraz gości Dorszowych Żniw;
- 15.30 – 16.00 Odprawa jurorów;
- 16:00 – 16:30 Odprawa zespołów kucharskich;
- 19.00 Gala Finałowa Dorszowych Żniw/ obowiązują zaproszenia.
Organizatorami Dorszowych Żniw są Krzysztof Szulborski ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich przy współpracy z Tomaszem Szydzikowskim wraz z Centrum Sportu i Rekreacji Zielona Brama w Przywidzu. Honorowy Patronat nad Mistrzostwami objął Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk oraz Wójt Gminy Przywidz Marek Zimakowski.
W trakcie imprezy DORSZOWE ŻNIWA w Przywidzu na terenie obiektu Zielona Brama, odbędzie się spotkanie producentów zdrowej żywności z możliwością ekspozycji stoisk, prowadzenia degustacji i sprzedaży wyrobów. UWAGA! Zgłoszenia od producentów, wystawców, promotorów wyrobów ekologicznych i regionalnych przyjmowane są na adres: biuro@gokprzywidz.pl, tel. kontaktowy: Katarzyna Mielewczyk tel.: 607 375 411. Ustawianie stoisk 6.30-9.30. Czas trwania 10.00- 18.00.
Gospodarze obiektu Zielona Brama zabezpieczają dostęp do energii elektrycznej, wody oraz toalet. Całkowity koszt udziału: 15,-zł płatne na miejscu.
Do pobrania:
RegulaminPublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|