Zapraszamy na warsztaty i szkolenia w ramach kwalifikacji zawodowej Przygotowanie potraw z Grill i Barbecue (BBQ) Kucharz Grill i Barbecue - (Kod kwalifikacji w ZSK: 3C812000025). Tematem głównym szkoleń będzie Polska Wołowina.

Podstawowym produktem zastosowanym w szkoleniu będzie Polska Wołowina – ras mięsnych. Przeważająca większość polskich restauratorów oraz gospodyń domowych skupia się na najbardziej popularnych metodach obróbki mięsa wołowego jak gotowanie, pieczenie, smażenie, wykorzystując klasyczne źródła temperatury a mianowicie energii elektrycznej bądź gazu. Skupiając się tylko na tych najbardziej popularnych elementach nie wykorzystują do końca potencjału jaki drzemie w innych mniej popularnych elementach mięsa wołowego takich jak – łata wołowa - brisket, żebro wołowe, baweta itp. Bardzo widocznym problemem wśród polskich specjalistów związanych z żywieniem jest mała wiedza o innych sposobach przygotowania i obróbkach termicznych jakimi są grillowanie i barbecue. Skutkiem braku w/w wiedzy jest mało urozmaicona oferta potraw z mięsa wołowego w lokalach gastronomicznych oraz gospodarstwach domowych. Celem szczególnym w trakcie szkolenia jest zwiększenie zarówno dla konsumentów jak i producentów na temat walorów odżywczych i prozdrowotnych w zrównoważonej diecie.
Wykorzystanie mało stosowanych wołowych elementów kulinarnych ma za zadanie zwiększenia zapotrzebowania na te elementy a tym samym zwiększyć konsumpcję wołowiny. Zajęcia prowadzą wysokiej klasy specjaliści w zakresie przygotowania dań z grilla i barbecue ( bbq), uczestniczący w wielu światowych konkursach kulinarnych w Polsce i na Świecie.
Terminy najbliższych warsztatów i szkoleń
Dotyczy: szkolenia domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD z zakresu: przygotowania dań z Grilla Bbq i Wędzenia oraz Masarstwa Tradycyjnego
I Termin: 20-21.01.2022 r.:
Szkolenie/warsztaty celowe – dedykowane
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Miejsce: Sopot 81- 713, Aquapark Sopot Sp. z o. o. , ul. Zamkowa Góra 3.
Formularz zgłoszeniowy
II Termin: 16-17.02 2022 r:
Szkolenie /warsztaty celowe/ dedykowane
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Miejsce: Biskupiec 11-300, Hotel Słoneczny Brzeg, ul. Rukławki 100.
Formularz zgłoszeniowy
III Termin : 23-24.02.2022 r. :
Szkolenie/ warsztaty celowe/ dedykowane
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Miejsce: Warszawa Falenty 05-090, Ośrodek Konferencyjno- Szkoleniowy 4 Żywioły, ul. Aleja Hrabska 4
Formularz zgłoszeniowy
IV. Termin: 21-22.04.2022 r. :
Szkolenie/ warsztaty celowe/ dedykowane
Z zakresu: Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD
Przygotowanie potraw grill, bbq i wędzenia
Realizowane: przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej Finansowane: z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Miejsce: Ostrołęka 07-410, „Zakłady Mięsne PEKPOL Ostrołęka”, ul. Przemysłowa 31.
Formularz zgłoszeniowy
Zarys realizacji przedsięwzięcia:
Od wielu lat w życiu społecznym modnym stał się grill. Przygotowanie dań z grilla stało się atrakcją spotkań towarzyskich. Ogólnie mówiąc:
- Grillowanie: jest to obróbka termiczna produktów bezpośrednio nad ogniem w wysokiej temperaturze w krótkim czasie.
- Wyższą formą takiej obróbki termicznej jest metoda stosowana Barbecue ( Bbq ). Charakterystyką tej metody jest to, że źródło temperatury jest poza miejscem obróbki termicznej. Inaczej mówiąc: barbecue ( BBQ ) – jest to obróbka termiczna w niskiej temperaturze długo pod przykryciem.
Główną zasadą stosowaną w tych metodach jest źródło temperatury powstające z drewna lub węgla drzewnego. W metodach tych powstaje poza smakami z stosowanych przypraw, dodatkowy smak z aromatu dymu. Może on być dodatkową zaletą, ale źle zastosowany może okazać się szkodliwy dla zdrowia- groźny czad. Między innymi dlatego na podstawie Obwieszczenia Ministra Rozwoju z dnia 25 maja 2020 roku ( Monitor Polski, Dziennik Urzędowy Rzeczypospolitej Polskiej, Warszawa, dnia 3 czerwca 2020, Poz. 482 ) powstała zasadność włączenia do kwalifikacji rynkowej „Przygotowanie potraw z grilla i barbecue” do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji co wiąże się do powstania nowego zawodu „Kucharz Grill i Barbecue”.
ZDOBĄDŹ ZAWÓD!!!!
Naprzeciw Państwa oczekiwaniom, Firma Cons- Med Sp. z o. o. Decyzją Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 13 kwietnia 2021 roku (Znak sprawy: DRP-IV.8321.3.2021) uzyskała uprawnienie do certyfikowania kwalifikacji „Przygotowanie potraw grilla i barbecue”. Przystępując do egzaminu uzyskują Państwo zawód i Certyfikat Państwowy honorowany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i wszystkie państwa Unii Europejskiej.
Nabycie kwalifikacji „Przygotowanie potraw grill i barbecue” znacząco zwiększy szanse na wysoką jakość obsługi w polskich restauracjach oraz innych lokalach gastronomicznych, a jednocześnie efektywne funkcjonowanie tych przedsiębiorstw i rozwój firmy. Profesjonaliści gwarantują bowiem oczekiwany przez gości poziom usług, rozwój firmy i realizację oczekiwań finansowych inwestora. Zawód „Kucharz Grill i Barbecue” zwiększy także przejrzystość kompetencji pracowników kuchni restauracyjnej i klarowne określenie ich umiejętności. Ułatwiony zostanie proces rekrutacji zarówno dla pracodawcy (będzie mógł w sposób jasny i klarowny ocenić potrzeby w swoim lokalu), a także dla osoby posiadającej kwalifikacje (będzie mogła wykazać swoją specjalizację – posiadanie odrębnej umiejętności nie uwzględnionej w innych kwalifikacjach).
Tematyka szkolenia:
1. Bezpieczeństwo i higiena pracy w obsłudze urządzeń do obróbki termicznej przy zastosowaniu urządzeń typu: grilli, wędzarnie, grillo-wędzarnie, rożna, piece chlebowe, ogniska itp.
2. Omówienie budowy oraz instrukcja obsługi urządzeń do obróbki termicznej:
- Grille
- Wędzarnie
- Grillo-Wędzarnie typu „SMOKER”
3. Sprawianie oraz przechowywanie produktów spożywczych stosowanych w obróbkach termicznych dostosowanych do przepisów HACAP.
4. WWA – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Znaczenie i zagrożenia.
5. Praktyki produkcyjne GHP i GMP oraz system HACCP.
6. Bezpieczeństwo i jakość mięsa.
7. Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności.
8. Rejestracja i prowadzenie działalności w ramach MOL, SB, RHD.
9. Peklowanie i marynowanie produktów przeznaczonych do obróbki termicznej metodami: grillowania, barbecue (BBQ), wędzenie, pieczenie – teoria
10. Obróbka termiczna produktów różnymi metodami:
- Grillowanie
- Barbecue ( bbq )
- Wędzenie metodą: na zimno, na ciepło, na gorąco.
- Pieczenie
11. Rodzaje oraz zastosowanie drewna opałowego podczas obróbek termicznych różnymi metodami: grillowania. Bbq oraz wędzenia.
12. Praktyczne zajęcia dotyczący peklowania i marynowania produktów poznanymi metodami.
13. Praktyczne zajęcia dotyczące obróbek termicznych metodami : grillowanie, barbecue (bbq ), wędzenie metodami na zimno, na ciepło, na gorąco.
14. Zasady postępowania oraz logistyka doboru oraz przygotowania potraw w obsłudze dużych imprez cateringowych.
15. Szkolenie z zakresu masarstwa tradycyjnego- dla działalności MOL i RHD.
KUCHARZ GRILL i BBQ
KUCHARZ GRILL i BBQ
Państwowy kurs kwalifikacyjny z egzaminem zawodowym!
GRUPY OSÓB, które mogą być zainteresowane uzyskaniem kwalifikacji:
Kwalifikacja „Przygotowanie potraw grill i barbecue” skierowana jest do:
- Absolwentów szkół o profilu gastronomicznym
- Absolwentów szkół o profilu hotelarskim
- Absolwentów szkół o profilu turystycznym
- Absolwentów liceów ogólnokształcących
- Studentów wyższych uczelni o profilach związanych z żywieniem i przetwarzaniem żywności
- Studentów wyższych uczelni o profilu turystycznym
- Osób posiadających kompetencje w zakresie przygotowania potraw z grill i barbecue, a nieposiadających formalnego ich potwierdzenia
- Osób prowadzących działalność gospodarczą o profilu gastronomicznym, hotelarskim itp.
- Osób prowadzących działalność turystyczną na obszarach wiejskich.
Wymagane kwalifikacje poprzedzające: BRAK
Typowe możliwości wykorzystania kwalifikacji:
Osoba posiadająca kwalifikację „Przygotowanie potraw grill i barbecue” może podjąć pracę w hotelu, restauracji, karczmie, zajeździe jak również prowadzić własną działalność gospodarczą i świadczyć usługi innym punktom gastronomicznym. Ponadto osoba posiadająca kwalifikację może być zatrudniona przy obsłudze punktu/ stoiska grillowego podczas imprez plenerowych, festynów i imprez okolicznościowych (np. wesel).
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.