Zapraszamy Restauratorów z całej Polski do wzięcia udziału w Konkursie kulinarnym "WOŁOWA UCZTA U NEPTUNA" podczas Jarmarku Dominikańskiego w dniu 12 sierpnia 2022 roku w Gdańsku.
W Konkursie wystąpią Autorzy 10 najlepszych przepisów na dania z mięsa wołowego przygotowywane na grillu przesłanych do Organizatorów.
Zainteresowanych udziałem w konkursie serdecznie zapraszamy do przesłania przepisów na danie z grilla z mięsa wołowego. Autorskie przepisy na grilla z głównym produktem - wołowina - należy zgłaszać do
31 lipca 2022 roku na adres mailowy:
dylewicz@smoker.com.pl
W dniu 25 lipca 2022 roku Komisja wybierze 10 najlepszych przepisów, które będą zaprezentowane w trakcie "Wołowej Uczty u Neptuna". Dania będą oceniane przez zwiedzających Jarmark Dominikański gości i jury Techniczne.
W finałowym konkursie „Uczty u Neptuna” podczas Jarmarku Dominikańskiego udział weźmie tylko 10 osób, których przepisy zostaną zakwalifikowane przez Komisję konkursową.
Konkurs będzie rozgrywany wyłącznie na urządzeniach typu Smoker (opalanych drewnem ekologicznym liściastym, suchym – buk, olcha dąb), gdzie każdy uczestnik będzie przygotować dania ze swoich przepisów na zasadzie fristajlowej (dowolnej improwizacji) gotując, smażąc, wędząc, grillując, można również stosować obróbkę termiczną niskiej temperatury tzw. metodą BBQ - używając dowolnych przypraw i dodatków.
Organizator zapewni uczestnikom Stanowisko konkursowe wyposażone w
- namiot – ( 3 m x 2 m )
- grill typu SMOKER
- stół cateringowy
- 2 stoliki 70 cm
- 2 krzesła
- naczynia jednorazowe do serwowania, serwetki.
Organizator zapewni uczestnikom Produkty konkursowe wcześniej uzgodnione:
- wybrany do konkursu element wołowy z przepisu własnego,
- podstawowe przyprawy – pieprz sól, paprykę słodką, paprykę ostrą,
- cebulę w proszku, czosnek w proszku, kolendrę ziarno, gorczycę ziarno,
- dostęp do wody, do mycia rąk,
- środki do dezynfekcji rąk, maseczki.
Główną Nagrodą będzie wyjazd do Azji w ramach projektu „Promocji polskiej żywności” jako profesjonalny kucharz!
Każda zakwalifikowana osoba wykona 35 porcji, które będą serwowane oglądającym Konkurs i Jury. Szczegóły opisane są w REGULAMINIE. Zwycięzcą zostanie ta osoba, która otrzyma najwięcej punktów łącznie od publiczności (żetonów) i od jury technicznego
Grupa 10 osób zostanie podzielona na dwie podgrupy po 5 osób.
Wstępny Harmonogram Konkursu w dniu 12 sierpnia 2022 r.:
• 9
00 – Zbiórka osób startujących w konkursie.
• 9
30 – Losowanie stanowisk konkursowych.
• 10
00 – 11
00 – Przygotowanie stanowisk – I grupa.
• 11
00 – 14
00 – Konkurs - I grupa (5 osób)
• 14
00 – 15
00 – Przygotowanie stanowisk - II grupa.
• 15
00 – 18
00 – Konkurs - II grupa (5 osób)
• 19
00 – Ogłoszenie wyników na scenie.