Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Konkurs Wołowa Uczta u Neptuna 2022

Zobaczcie państwo:
POLSKIE ZDROWE MIĘSO WOŁOWE - WOŁOWA UCZTA U NEPTUNA

Regulamin Konkursu na najlepszą potrawę z wołowiny z grilla bądź bbq prezentowanej: 12 Sierpnia 2022 r.  w trakcie Jarmarku Dominika w Gdańsku - pod nazwą:  Polskie Zdrowe Mięso Wołowe - Wołowa Uczta u Neptuna.

1. Konkurs jest otwarty, skierowany do wszystkich osób zainteresowanych - profesjonalistów i amatorów, chcących wziąć  w nim udział – nie ma ograniczeń wieku. W konkursie mogą brać udział obcokrajowcy
 
2. Głównym organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolite Polskiej.
 
3.Głównym celem akcji konkursowej jest zwiększenie spożycia wołowiny w Polsce poprzez: rozszerzenie asortymentów konsumpcyjnych z wykorzystaniem mało znanych, stosowanych elementów wołowych.
 
4. Zwiększenie wiedzy zarówno konsumentów jak i producentów na temat walorów odżywczych i prozdrowotnych w zrównoważonej diecie na bazie polskiej wołowiny z powstałych nowych atrakcyjnych mało znanych przepisów kulinarnych.
 
5. Konkurs, patronatem merytorycznym objęli: Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBq oraz Akademia Grilla BBQ i Wędzenia oraz Masarstwa Tradycyjnego SMOKER.
 
 
6. W finałowym konkursie Uczty Neptuna podczas Jarmarku Dominikańskiego udział wezmą osoby, których przepisy zostały zakwalifikowane do najlepszej dziesiątki.

7. Konkurs będzie rozgrywany wyłącznie na urządzeniach typu Smoker (opalanych drewnem ekologicznym liściastym, suchym – buk, olcha dąb), gdzie każdy uczestnik będzie przygotować dania ze swoich przepisów z wołowiną w roli głównej na zasadzie fristajlowej ( dowolnej improwizacji) gotując, smażąc, wędząc,  grillując, można również stosować obróbkę termiczną niskiej temperatury t.zw. metodą Bbq. - używając dowolnych przypraw i dodatków.
 
8. Cały konkurs będzie na żywo relacjonowany podczas trwania całej imprezy. Pełna relacja przekazana w mediach Horeca, gastronomicznych portalach Gastrona.pl , TV Się Wie, Facebook Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBq, „Smoker ZdroweGrillowanie”, Wędzarnicza Brać, Amber Expo.

9.    Organizator zapewni uczestnikom:
a. Stanowisko konkursowe wyposażone w
- Namiot – ( 3 m x 2 m )
- grill typu SMOKER
- stół cateringowy
- 2 x stolik 70 cm
- 2 x krzesło.
- naczynia jednorazowe do serwowania, serwetki.
- pudełko na karnety / żetony.
     b. Produkty konkursowe wcześniej uzgodnione.
          - wybrany do konkursu element wołowy z przepisu własnego.
          - Podstawowe przyprawy – pieprz sól, paprykę słodką, paprykę ostrą, 
            cebulę w proszku, czosnek w proszku, kolendrę ziarno, gorczycę ziarno.
          - dostęp do wody, do mycia rąk.
          - środki do dezynfekcji rąk, maseczki.

10. Uczestnicy konkursowego pokazu degustacyjnego:
a.    We własnym zakresie zabezpieczają sobie :
- Drobny sprzęt gastronomiczny – garnki, miski patelnie, noże, deski do  
  obróbki i serwowania itp.
- swoje wyszukane dodatki i przyprawy do dania konkursowego.
- Mile widziane będą ulotki z stosowanym przepisem kulinarnym dla publiczności.
 
11 . Każdy uczestnik konkursu otrzyma godzinę na przygotowanie stanowiska pracy i potem w ciągu 3 godzin musi przygotować i wydać 30 porcji degustacyjnych dla publiczności oraz 3-5 porcji dla Jury technicznego.
 
12. Produkty i dodatki konkursowe wymagające obróbki termicznej w niskiej temperaturze mogą być przygotowane we własnym zakresie wcześniej.
 
13. Uczestnik konkursu, danie konkursowe może wydać tylko dla takiej osoby –  publiczności, która będzie posiadała kupon/żeton konkursowy. Żeton/kupon taki można pozyskać poprzez zakręcenie kołem fortuny i po zrealizowaniu wylosowanego zadania lub pytania z wiedzy o wołowinie.
1 karnet/żeton = 1 punkt.  ( max. można uzyskać 30 pk.od publiczności )
 
14. Jury Techniczne wybrane przez organizatora ocenia:
    a. Ocena stanowiska pracy: 
      - przygotowanie stanowiska pracy. – max. Ilość pkt.- 2 pkt
      - gospodarka produktami i przyprawami. –  max. Ilość. pkt. – 2 pkt
      - przestrzeganie warunków sanitarnych – max. Ilość pkt. – 2 pkt
                                                                                              ---------------------------
                                                                                                  Razem = 6 pkt.


    b. Ocena dania konkursowego:
       - smak – max ilość pkt. – 15 pkt.
       - harmonia smaku głównego produktu ( wołowina) i dodatków – 5 pkt
       - tekstura – 4 pkt.
  ---------------------------------------------------------------
                                          Razem = 24 pkt
 
15. Łącznie, uczestnik konkursu: Polskie zdrowe mięso Wołowe Uczty Neptuna 
       może uzyskać:
       - 30 pkt – od Jury Publiczności
       - 30 pkt – od Jury Technicznego
            ------------------------------------
     Łącznie razem max = 60 pkt.
 
16. Harmonogram konkursu:
- 900 - Zbiórka osób startujących w konkursie.
- 930 - Losowanie stanowisk konkursowych.
- 1000 – 1100 – Przygotowanie stanowisk – I grupa.
- 1100 – 1400 – Konkurs - I grupa.
- 1400 – 1500 – Przygotowanie stanowisk  - II grupa.
- 1500 – 18,00 – Konkurs II grupa.
- 1900 – Ogłoszenie wyników na scenie.

17. Występy muzyczne.
 
Zainteresowanych konkursem już teraz serdecznie zapraszamy do przygotowywania przepisów na grilla z mięsa wołowego.  Autorskie przepisy na grilla z głównym produktem - wołowina - należy zgłaszać do 31 lipca 2022 roku na adres mailowy: dylewicz@smoker.com.pl

Głównym organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolite Polskiej. Zadanie finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

Organizator zapewnia Uczestnikom nocleg przed Konkursem.

ZAPRASZAMY DO PRZESYŁANIA PRZERPISÓW!

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000