Regulamin Konkursu na najlepszą potrawę z wołowiny z grilla bądź bbq prezentowanej: 12 Sierpnia 2022 r. w trakcie Jarmarku Dominika w Gdańsku - pod nazwą: Polskie Zdrowe Mięso Wołowe - Wołowa Uczta u Neptuna.
1. Konkurs jest otwarty, skierowany do wszystkich osób zainteresowanych - profesjonalistów i amatorów, chcących wziąć w nim udział – nie ma ograniczeń wieku. W konkursie mogą brać udział obcokrajowcy
2. Głównym organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolite Polskiej.
3.Głównym celem akcji konkursowej jest zwiększenie spożycia wołowiny w Polsce poprzez: rozszerzenie asortymentów konsumpcyjnych z wykorzystaniem mało znanych, stosowanych elementów wołowych.
4. Zwiększenie wiedzy zarówno konsumentów jak i producentów na temat walorów odżywczych i prozdrowotnych w zrównoważonej diecie na bazie polskiej wołowiny z powstałych nowych atrakcyjnych mało znanych przepisów kulinarnych.
5. Konkurs, patronatem merytorycznym objęli: Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBq oraz Akademia Grilla BBQ i Wędzenia oraz Masarstwa Tradycyjnego SMOKER.
6. W finałowym konkursie Uczty Neptuna podczas Jarmarku Dominikańskiego udział wezmą osoby, których przepisy zostały zakwalifikowane do najlepszej dziesiątki.
7. Konkurs będzie rozgrywany wyłącznie na urządzeniach typu Smoker (opalanych drewnem ekologicznym liściastym, suchym – buk, olcha dąb), gdzie każdy uczestnik będzie przygotować dania ze swoich przepisów z wołowiną w roli głównej na zasadzie fristajlowej ( dowolnej improwizacji) gotując, smażąc, wędząc, grillując, można również stosować obróbkę termiczną niskiej temperatury t.zw. metodą Bbq. - używając dowolnych przypraw i dodatków.
8. Cały konkurs będzie na żywo relacjonowany podczas trwania całej imprezy. Pełna relacja przekazana w mediach Horeca, gastronomicznych portalach Gastrona.pl , TV Się Wie, Facebook Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBq, „Smoker ZdroweGrillowanie”, Wędzarnicza Brać, Amber Expo.
9. Organizator zapewni uczestnikom:
a. Stanowisko konkursowe wyposażone w
- Namiot – ( 3 m x 2 m )
- grill typu SMOKER
- stół cateringowy
- 2 x stolik 70 cm
- 2 x krzesło.
- naczynia jednorazowe do serwowania, serwetki.
- pudełko na karnety / żetony.
b. Produkty konkursowe wcześniej uzgodnione.
- wybrany do konkursu element wołowy z przepisu własnego.
- Podstawowe przyprawy – pieprz sól, paprykę słodką, paprykę ostrą,
cebulę w proszku, czosnek w proszku, kolendrę ziarno, gorczycę ziarno.
- dostęp do wody, do mycia rąk.
- środki do dezynfekcji rąk, maseczki.
10. Uczestnicy konkursowego pokazu degustacyjnego:
a. We własnym zakresie zabezpieczają sobie :
- Drobny sprzęt gastronomiczny – garnki, miski patelnie, noże, deski do
obróbki i serwowania itp.
- swoje wyszukane dodatki i przyprawy do dania konkursowego.
- Mile widziane będą ulotki z stosowanym przepisem kulinarnym dla publiczności.
11 . Każdy uczestnik konkursu otrzyma godzinę na przygotowanie stanowiska pracy i potem w ciągu 3 godzin musi przygotować i wydać 30 porcji degustacyjnych dla publiczności oraz 3-5 porcji dla Jury technicznego.
12. Produkty i dodatki konkursowe wymagające obróbki termicznej w niskiej temperaturze mogą być przygotowane we własnym zakresie wcześniej.
13. Uczestnik konkursu, danie konkursowe może wydać tylko dla takiej osoby – publiczności, która będzie posiadała kupon/żeton konkursowy. Żeton/kupon taki można pozyskać poprzez zakręcenie kołem fortuny i po zrealizowaniu wylosowanego zadania lub pytania z wiedzy o wołowinie.
1 karnet/żeton = 1 punkt. ( max. można uzyskać 30 pk.od publiczności )
14. Jury Techniczne wybrane przez organizatora ocenia:
a. Ocena stanowiska pracy:
- przygotowanie stanowiska pracy. – max. Ilość pkt.- 2 pkt
- gospodarka produktami i przyprawami. – max. Ilość. pkt. – 2 pkt
- przestrzeganie warunków sanitarnych – max. Ilość pkt. – 2 pkt
---------------------------
Razem = 6 pkt.
b. Ocena dania konkursowego:
- smak – max ilość pkt. – 15 pkt.
- harmonia smaku głównego produktu ( wołowina) i dodatków – 5 pkt
- tekstura – 4 pkt.
---------------------------------------------------------------
Razem = 24 pkt
15. Łącznie, uczestnik konkursu: Polskie zdrowe mięso Wołowe Uczty Neptuna
może uzyskać:
- 30 pkt – od Jury Publiczności
- 30 pkt – od Jury Technicznego
------------------------------------
Łącznie razem max = 60 pkt.
16. Harmonogram konkursu:
- 900 - Zbiórka osób startujących w konkursie.
- 930 - Losowanie stanowisk konkursowych.
- 1000 – 1100 – Przygotowanie stanowisk – I grupa.
- 1100 – 1400 – Konkurs - I grupa.
- 1400 – 1500 – Przygotowanie stanowisk - II grupa.
- 1500 – 18,00 – Konkurs II grupa.
- 1900 – Ogłoszenie wyników na scenie.
17. Występy muzyczne.
Zainteresowanych konkursem już teraz serdecznie zapraszamy do przygotowywania przepisów na grilla z mięsa wołowego. Autorskie przepisy na grilla z głównym produktem - wołowina - należy zgłaszać do
31 lipca 2022 roku na adres mailowy:
dylewicz@smoker.com.pl
Głównym organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolite Polskiej. Zadanie finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Organizator zapewnia Uczestnikom nocleg przed Konkursem.
ZAPRASZAMY DO PRZESYŁANIA PRZERPISÓW!
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.